З центру Харкова приберуть монумент на честь проголошення радянської влади в Україні

Поділитися
Монумент на честь проголошення радянської влади в Україні, який розташований у центральній частині Харкова на площі Конституції, буде реконструйовано і перенесено у віддалений промисловий район міста.

Про це у вівторок, 1 березня, повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, відповідаючи на питання про долю деяких харківських пам'ятників, які сьогодні мають неоднозначну оцінку серед громадськості.

«Рішення про перенесення монумента на честь проголошення радянської влади в Україні з площі Конституції було прийнято кілька років тому, мало того –
у той момент його підтримали комуністи. Ми брали на себе низку зобов'язань, у тому числі - капітально відремонтувати пам'ятник Леніну, що ми і виконали. Тому пам'ятник буде просто перенесено у спеціально підготовлене місце в районі ХТЗ - туди, де ми приводили до ладу Олександрівський сквер і упорядковували територію», - сказав Добкін.

Окрім того, повідомив він, разом із площею Конституції буде реконструйовано і площу Рози Люксембург, де стоїть пам'ятник Незалежності України. «Його дуже поспішали робити, і один з авторів цього монумента сам зізнається, що було так мало часу і так терміново потрібно все закінчити, що це, напевно, не найкраща його робота», - сказав голова Харківської облдержадміністрації.

За словами губернатора, у харків'ян багато нарікань на цей пам'ятник, а площа, де він встановлений, потребує впорядкування. «Ми повинні цей красивий куточок нашого міста, - відзначив Добкін, - зробити ще й зручним для відпочинку харків'ян».
Губернатор повідомив, що роботи з благоустрою площ та реконструкції пам'ятників буд
е профінансовано з міського бюджету і за рахунок благодійної допомоги.

Що стосується пам'ятника Леніну в центрі Харкова на майдані Свободи, то цей монумент, на думку голова Харківської ОДА, повинен залишитися на своєму місці.

«Я хоч і змінив останнім часом своє ставлення до комуністів, але не змінив ставлення до пам'ятника Леніну: він мені, як і раніше, не заважає на площі Свободи. Це частина нашої історії. Це два покоління наших з вами рідних і близьких, які або обожнювали його, або проклинали. Нехай стоїть. Якщо не повертати площі Свободи невластиву їй функцію - під час німецької окупації там був аеродром, - то пам'ятник Леніну не заважає», - сказав Добкін.

Він повідомив також, що
у Харкові планується перейменувати проспект Косіора. «Ми не відступимо, і перейменуємо проспект Косіора у Свято-Олександрівський проспект, щоб не оскверняти храм, названий на честь Святого Олександра, архієпископа Харківського, якого катували у віці старше 80 років тільки за те, що одним словом повертав людям надію на краще», - сказав губернатор.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі