МВФ вимагає відмовитися від обов'язкової викупівлі Нацбанком "рекапіталізаційних" ОВДП за номіналом

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
МВФ домагається від України скасування законодавчої норми, що вимагає від НБУ обов'язкової викупівлі Нацбанком "рекапіталізаційних" ОВДП за їхньою номінальною вартістю.

Таку вимогу закріплено у проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві з 1 по 14 лютого 2011 року, текст якого є у розпорядженні DT.UA.

«З метою захисту незалежності Національного банку ми скасуємо закон, згідно з яким облігації, випущені з метою рекапіталізації банків, підлягають обов'язковій викупівлі НБУ за номінальною вартістю (попередній захід)», - такою є обіцянка уряду в проекті меморандуму.

Нагадаємо, для збільшення статутних капіталів трьох рекапіталізованих державою банків («Укргазбанк», «Родовід Банк» і банк «Київ»), були випущені облігації внутрішньої державної позики (ОВДП; на загальну суму близько 17,2 млрд грн), які і були внесені в статутники банків. Надалі Нацбанк мав викупити їх за номінальною вартістю.

Справа в тому, що ця норма, затверджена антикризовим законом у листопаді 2008 року, повинна була припинити свою дію з початку нинішнього року. Однак її чинність було відновлено грудневими законодавчими нововведеннями.

А оскільки існування цієї норми ставить під сумнів операційну незалежність НБУ, українська влада має її скасувати до моменту виділення наступного траншу, тобто, до кінця березня-середини квітня.

Детальніше читайте у статті Юрія Сколотяного "Недопогоджене" у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі