НБУ може незабаром дозволити банкам змінювати обмінний курс протягом дня

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
МВФ вимагає від Національного банку України (НБУ) лібералізації і більшої волатильності валютного ринку. На виконання цих вимог НБУ обіцяє до кінця півріччя скасувати заборону для банків і обмінних пунктів на зміну протягом одного дня курсів обміну готівкових валют.

Таке зобов'язання закріплено в проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику (МЕФП), погодженому українською стороною та місією МВФ за результатами її роботи в Києві з 1 по 14 лютого 2011 року, текст якого є у розпорядженні DT.UA.

«Оскільки покращення зовнішньої ситуації триває, основним завданням наступного періоду є впровадження більшої гнучкості для операцій на ринку іноземної валюти шляхом скасування встановлених під час кризи обмежень», - йдеться в документі.

Зокрема, одним з таких обмежень на готівковому ринку є заборона на зміну банками протягом одного операційного дня спочатку встановлених курсів обміну валют. Її Нацбанк і обіцяє незабаром скасувати.

«Відповідно до нашої стратегії, ми маємо намір запровадити наступні заходи:...дозволити пунктам обміну валют змінювати оголошені ними курси обміну протягом дня (до кінця червня 2011 року)», - зафіксовано зобов'язання у меморандумі МВФ.

Нагадаємо, що одну схожу постанову, яка викликала хвилю обговорень на ринку, НБУ випустив в кінці минулого року. Однак, як виявилося, це була «марна тривога». Зокрема, як пояснив в інтерв'ю
DT.UA глава НБУ Сергій Арбузов, у регулятора було дві постанови, що встановлюють обмеження щодо маржі в обмінних пунктах протягом дня. Одну з них (постанова № 462) НБУ і скасував, роз'яснивши потім, що до зміни курсу вона не мала стосунку. «Ми скасували її як зайву, а в деяких ЗМІ це сприйняли, начебто ми лібералізацію провели», - зазначив С.Арбузов.

Детальніше читайте у статті Юрія Сколотяного „Недопогоджене“ у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі