Росія: У 2010 році від рук терористів загинуло понад 400 людей

Поділитися
Понад 400 людей загинуло в Росії в 2010 році в результаті терактів, більше 90 терактам вдалося запобігти. Про це 9 березня повідомив заступник керівника апарату Національного антитерористичного комітету генерал-майор Євген Потапов.
"У результаті 21 бандитської вилазки, які були кваліфіковані як теракт, і ще 14 підривів, скоєних так званими смертниками, загинуло 410 людей", - сказав генерал в інтерв'ю російським ЗМІ.
Водночас, за його словами, в цілому спостерігається тенденція до зменшення загальної кількості злочинів терористичної спрямованості. "Якщо в 2009-му їх було 1030, то в минулому році - 779. Певною мірою стабілізувалася ситуація і в два рази знизилася кількість таких злочинів у Чеченській Республіці та Республіці Інгушетія", - зазначив Є. Потапов.
"Серед загиблих 119 цивільних осіб, 268 військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів, 13 представників органів державної влади, 10 громадських і релігійних діячів", - уточнив російський генерал.
Він розповів, що за минулий рік у Росії вдалося запобігти 93 терактам. "Вони могли не тільки спричинити численні жертви, але й підірвати економіку, дестабілізувати ситуацію в окремих регіонах", - зазначив Є. Потапов.
Він навів дані, згідно з якими на Північному Кавказі в результаті 68 контртерористичних операцій і понад сім тисяч оперативно-бойових заходів при наданні збройного опору знищено 375 бойовиків.
"Серед них представники міжнародних терористичних організацій на Північному Кавказі - громадянин Єгипту Мохмад Шабаан (Сейф-Іслам), підданий Йорданії Ясір Амарат, ватажки бандгруп Астеміров, Вагабов (організатор вибухів у московському метро в березні 2010 року), Гіша, Дроздов, Магомедов, Тихомиров (Саїд Бурятський), Шемілев, Щащаев та інші. Затримано 665 людей з числа учасників банд підпілля і їх співучасники, серед них ватажки бандгруп Газімагомед, Дзангіев, Дзугуев, Тазієв (Магас) і Хашагульгов", - повідомив чиновник.
За його словами, практично всі гучні теракти розкрито. "Це стосується вибухів у московському метро, на центральному ринку Владикавказа, військовому полігоні "Дальний" в Буйнакську, на міському пляжі Махачкали, у кафе "Ермітаж" в П'ятигорську, в районі Палацу культури та спорту Ставрополя, на Ірганайской і Баксанском ГЕС і ряд інших", - сказав представник НАК РФ.
Є. Потапов також повідомив, що за минулий рік на Північному Кавказі ліквідовано 433 бази бойовиків, вилучено 454 саморобних вибухових пристрої, 1263 одиниці стрілецької зброї та понад 2,5 тонни вибухових речовин. "В результаті профілактичної роботи 60 бойовиків добровільно склали зброю і відмовилися від подальшої участі у бандах", - сказав він.
а матеріалами: Інтерфакс-Україна
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі