Верховний представник ЄС ініціює позачерговий саміт стосовно Лівії

Поділитися
Позачергова Рада міністрів закордонних справ Європейського союзу, присвячена ситуації в Лівії, пройде у четвер, 10 березня, в Брюсселі за ініціативою Верховного представника ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон.

«Мадам К. Ештон бажає спільно з міністрами закордонних справ ЄС підготувати засідання Європейської Ради, де вона буде представляти їх, а також проінформувати міністрів про візити, які вона зробила в регіон, про контакти, які встановила з міжнародними партнерами, та про здійснювану роботу з підтримки перехідного процесу та перетворень», - йдеться в комюніке зовнішньополітичної служби ЄС, поширеній у Брюсселі.

На п'ятницю, 11 березня, в бельгійській столиці заплановано Європейську Раду у верхах, присвячену ситуації як у Лівії так і в південному Середземномор'ї загалом, на якій заплановано доповідь К. Ештон про хід виконання доручень з цього регіону, які дав їй саміт ЄС від 4 лютого .

Рада міністрів закордонних справ ЄС пройде у формі робочого обіду.

«Цей робочий обід ставить на меті дати оцінку розвитку ситуації у Лівії і загалом у регіоні та підготувати надзвичайне засідання Європейської Ради, присвячене південним країнам-сусідам Лівії, яке відбудеться наступного дня, 11 березня», - йдеться в комюніке.

Після саміту ЄС Верховний представник з зовнішньої політики попрямує до Угорщини на заплановану 11-12 березня традиційну неформальну зустріч міністрів закордонних справ під назвою Гімніх, яка носить назву німецького замку, де така зустріч відбувалася вперше. Наради Гімніх проводяться один раз на півроку кожної черговою країною-головою ЄС. Вони, як правило, не беруть офіційних документів і є своєрідною «звіркою годин» із зовнішньої політики ЄС. К. Ештон зробить на угорському Гімніх повідомлення про свою участь у саміті Євросоюзу.

Очікується, що глави зовнішньополітичних відомств узгодять у Брюсселі додаткові обмежувальні заходи проти режиму Тріполі у вигляді заморожування активів лівійського центрального банку та суверенного фонду, який керує доходами від нафтоекспорту. 1 березня такої домовленості досягли постійні представники країн Європейського союзу в Брюсселі.

Напередодні наради з міністрами закордонних справ Верховний представник ЄС, виступаючи в Європарламенті в Страсбурзі, заявила, що Євросоюз продовжить вимагати демократичні зміни та відновлення миру в Лівії.

«ЄС і далі буде виступати в авангарді міжнародних зусиль з відновлення миру та стабільності в Лівії. Як тільки ми доб'ємося припинення насильства, ми будемо працювати на підтримку становлення нової Лівії, лідери будуть демократично обраними, а права людини поважатися», - заявила К. Ештон.

Вона визначила два пріоритети дій ЄС на теперішньому етапі: по-перше, боротися з гуманітарною кризою та допомагати евакуації, по-друге - зупинити насильство й покарати відповідальних за нього.

К. Ештон нагадала, що відразу після початку репресій ЄС перервав перемови з Тріполі про рамкову угоду ЄС-Лівія та всі програми технічного сприяння. Брюссель раніше Ради Безпеки ООН оголосив про заходи проти Муаммара Каддафі та його оточення. Додатково до санкцій ООН він ввів ембарго на постачання засобів, які можуть бути використані для придушення опозиції, візову заборону та заморожування зарубіжних активів членів угруповання, яке править Лівією, а також санкції щодо компаній, які контролюють М. Каддафі та його соратники.

Виступ К. Ештон у Європарламенті був стриманим на тлі вимог євродепутатів активніше підтримати лівійських повстанців в особі Національного комітету та визнати цей орган опозиції як законну владу Лівії.

Разом з тим, депутати двох найбільших політичних груп Європарламенту, християнські демократи й соціалісти, наполягали на тому, щоб проводити будь-які дії щодо Лівії через Раду Безпеки ООН.

Напередодні позачергової Ради міністрів закордонних справ ЄС у міжнародних ЗМІ було поширено інформацію про нібито можливість контакту з ЄС направлених до Брюсселя представників режиму Тріполі з посланням від М. Каддафі. Прес-секретар Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Майя Коцьянчіч назвала ці відомості спекуляціями.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі