В Україні змінюється тенденція еміграції: українці виїжджають за кордон на ПМП

Поділитися
Експерти прогнозують, що взамін масового відтоку робочої сили, незабаром прийде хвиля від’їзду на постійне місце проживання.

Згідно з даними дослідження Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», проведеного 2010 року, 49 відсотків опитаних молодих людей до 30 років заявили, що хочуть виїхати з України на постійно. Трохи менше – 47 відсотків виїхали б метою працевлаштування.

«Ще кілька років тому українці їхали закордон, аби заробити на освіту дітей чи на відкриття бізнесу, нині ситуація змінилася, і люди дедалі частіше говорять про виїзд на постійно», - підкреслила керівник Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи» Любов Максимович.

У свою чергу експерт Центру Марта Чумало вважає, що Україну очікує ще одна хвиля, але не заробітчанства, а прямої еміграції, з метою покинути країну і забрати своїх рідних.

«Ми вже бачимо перші прояви того, як люди виїздять. Вони не їдуть заробляти, як є часто, і серед них найкращі люди, що могли би працювати в Україні, вони їдуть з метою – виїхати», - каже вона.

Рік, що минув відзначився зростанням трудового потоку українців, зауважила експерт з питань міграції, радник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська. Причому, зріс виїзд кваліфікованої робочої сили, каже експерт, хоча до кризи переважно виїздили на заробітки особи робітничих професій. Є підстави також говорити, про наростання постійної еміграції, каже Малиновська. Частина заробітчанства, яка має правовий статус перебування в чужій країні, вже стали емігрантами, і не збираються повертатися, зазначила експерт. І додала, безумовно, це матиме загрозливі наслідки для України.

За матеріалами Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі