Chevron відмовляється від сплати 9,5 мільярдів доларів за забруднення Амазонії

Поділитися
© Getty Images
Американський нафтовий гігант Chevron подав протест проти рішення суду Еквадору, який призначив компанії штраф у розмірі 9,5 мільярдів доларів. Гроші повинні бути виплачені у вигляді компенсації за забруднення великих територій у лісах Амазонії.

Керівництво Chevron виступило зі звинуваченнями, що адвокати й активісти різних груп, які захищають тубільні племена, підкупили правосуддя.

Представник компанії зазначив, що «у справі міститься безліч фактичних і юридичних помилок».

Однак обвинувачувальна сторона твердо стоїть на позиції, що нафтова компанія завдала серйозної шкоди умовам існування багатьох мешканців басейну Амазонки: зіпсовані зернові культури, почастішали випадки неврожаю, гине худоба, значно зросла кількість випадків ракових захворювань серед місцевого населення, знищено великі райони джунглів.

Позивачі уточнюють, що компанія Texaco, що об'єдналася з Chevron у 2001 році, зливала мільярди літрів токсичних речовин у річки та сховища, абсолютно не пристосовані для зберігання хімікатів.

Усього, за даними позивачів, за 20 років - з 1972 до 1992 року - в річки та водойми амазонських лісів потрапило 68 мільярдів літрів токсинів.

Судові слухання розпочалися в 2003 році після майже десятирічного розгляду справи в американських судах, поки, нарешті, в США не було прийнято рішення про те, що процес має відбутися в Еквадорі.

Еквадорські юристи зазначили, що оскарження відповідного рішення з боку нафтової компанії було цілком передбачуваним.

Chevron у своїй заяві повідомив, що збирається звернутися як в американські суди, так і в міжнародний трибунал, щоб визнати рішення еквадорського суду неправомірним. Така апеляція дозволить не приступати до виплати штрафу, поки триватиме процес оскарження. При цьому юристи уточнили, що такі процедури затягуються на довгі роки.

Екологи ж сподіваються, що позов еквадорців проти нафтової компанії стане хорошим прецедентом і змусить нафтовиків, які працюють у країнах, що розвиваються, дотримуватися тих же норм щодо захисту навколишнього середовища, які передбачено в розвинених країнах з великими обсягами індустрії.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі