Науковці з'ясували, що теорія про Всесвіт без темної енергії неправильна

Поділитися
© mia.ulmic.ru
Група вчених виявила непрямі докази того, що темна енергія існує. Доводи експертів грунтуються на «зворотному» доказі - вони виявили, що одна з альтернативних гіпотез, яка пояснює світ без участі темної енергії, неправильна.

Вперше гіпотеза про наявність у Всесвіті темної енергії науковцями була запропонована в 1998 році. Її наявність пояснювала розширення Всесвіту з прискоренням. Сучасні теорії постулюють, що швидкість розбігання галактик повинна зменшуватися. Тим не менш, дослідження показують, що це не так.

Виявивши таку невідповідність, вчені знайшли ще досить багато непрямих доказів, які демонстрували наявність темної матерії, але експерименти не продемонстрували цього. Деякі науковці вважають, що правомірними можуть виявитися альтернативні гіпотези, які не задіюють темну енергію.

Одна з таких гіпотез припускає, що спостережувана швидкість розширення Всесвіту визначається тим, що Сонячна система, галактика Чумацький Шлях і прилеглий регіон космічного простору розташовані в центрі величезного - протяжністю близько 8 мільярдів світлових років - відносно порожнього району космосу. Відповідно, вимірювана науковцями швидкість розширення Всесвіту не є дійсною. Тобто, це ілюзія, що створюється в одному конкретному місці космічного простору. Ця гіпотеза не дуже популярна у астрономів, почасти, з тієї причини, що на сьогодні у них немає ніяких фактичних доказів, що Чумацький Шлях знаходиться в особливій, не схожій на інші частини космосу.

Автори нової роботи визначали швидкість розширення Всесвіту, орієнтуючись на наднові зірки типу Ia. Наднові типу Ia відрізняються тим, що їх світність завжди однакова. Відповідно, визначаючи видиму яскравість такої наднової, астрономи можуть обчислити відстань до неї. Додатково визначаючи червоне зміщення (зсув в спектрі випромінювання об'єкта, пов'язаний зі швидкістю його руху) для таких зірок, астрономи можуть отримати швидкість розширення Всесвіту.

Для спостереження наднових фахівці використовували нову камеру Wide Field Camera 3, встановлену на телескопі Hubble у 2009 році. Науковцям вдалося отримати значення швидкості розбігання космічних об'єктів, на 30 відсотків точніше, ніж у попередніх роботах. І це значення не відповідає гіпотезі про «порожнє місце», всередині якого знаходиться Чумацький Шлях.

За матеріалами Space.com

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі