Власники АЗС: Відмова від імпортних мит дозволить уникнути зростання цін на бензин

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Асоціація «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» схвалює заяву глави уряду Миколи Азарова про недоцільність введення мит на імпорт нафтопродуктів.

У поширеній сьогодні заяві власника АЗС сказано, що відмова від мит ​​дозволить країні уникнути необґрунтовано високих цін на нафтопродукти й зберегти високу конкуренцію.

«Головними ворогами прозорого та прогнозованого ринку є контрабандні постачання, фальсифікат і податкові пільги окремих суб'єктів діяльності. Ліквідація даних проявів звільнить місце в першу чергу для продукції українських НПЗ, як більш логістично близьких і зручних постачальників. Між тим, легальний високоякісний імпорт не є для української нафтопереробки небезпечним. Подібна конкуренція лише стимулює НПЗ покращувати якість продукції і свою ефективність», - йдеться в заяві нафтотрейдерів.

Нагадаємо, у березні вартість палива на українських АЗС почала стрімко підвищуватися. Через це міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що бачить спекулятивну складову в діяльності низки імпортерів на тлі світового зростання цін на нафтопродукти.

У п'ятницю, 11 березня, Експертно-аналітична група встановила новий ціновий коридор, відповідно до якого ціна бензину А-95 у роздробі не повинна перевищувати 9,50 грн/л.

На думку ж учасників ринку, у випадку збереження цього рівня цін на нафтопродукти і нафту у світі, найпопулярніша марка бензину А-95 протягом березня повинна подорожчати в роздробі до 10 грн/л і вище.

Як повідомлялося, оператори українських нафтопереробних заводів стверджують, що частка імпорту на ринку вже перевищила 50%. У зв'язку з цим вони вимагають ввести мито на імпорт нафтопродуктів. Позиції власників НПЗ дотримуються і в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Водночас, проти введення мит на імпорт нафтопродуктів виступають Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство фінансів і трейдери. З критикою ідеї про введення мит виступають і експерти. Зокрема, вони заявляють про підвищення цін на АЗС за умови введення імпортних мит, що буде вигідно переробникам.


Проте вже 14 березня міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, а слідом за ним - і прем'єр Микола Азаров, заявили про доцільність відкласти розгляд питання про введення мита у зв'язку з нинішньою ситуацією на світовому ринку нафти.

Антимонопольний комітет
, який розглядає ситуацію на ринку нафтопродуктів, також вкотре взяв паузу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі