У ГПУ підтвердили інформацію про порушення справи проти Кучми

Поділитися
Перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін підтвердив інформацію про порушення кримінальної справи проти екс-президента України Леоніда Кучми.

Про це Кузьмін повідомив на прес-конференції у Києві.

«Підтверджую, дійсно стосовно Леоніда Даниловича Кучми порушено кримінальну справу. Він підозрюється у причетності до вбивства і незаконних діях щодо журналіста Георгія Гонгадзе», - сказав він у вівторок на прес-конференції у Києві.

«Л.Кучмі обмежено виїзд за межі України. Відповідну постанову передано до Державної прикордонної служби», - сказав Р.Кузьмін.

Нагадаємо, журналіст Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. Тіло досі не віддане землі, оскільки мама журналіста Гонгадзе відмовлялася ховати сина через те, що не була знайдена голова. У травні 2010 року генеральний прокурор України Олександр Медведько заявив, що останки черепа, знайденого у Київській області в липні 2009 року, належать Гонгадзе.

У 2008 році троє колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджені до 12 (Костенко і Попович) і 13 років (Протасов) позбавлення волі.

Заступник глави СБУ Василь Грицак заявив про те, що Олексій Пукач назвав замовників вбивства Георгія Гонгадзе журналістам. «Пукач підтвердив свою причетність до скоєння цього злочину. Він також підтвердив причетність окремих посадових осіб, буде багато цікавої інформації", - заявив Грицак.

Пукач тривалий час знаходився у розшуку, і в липні 2009 року був затриманий у Житомирській області спільними зусиллями Генпрокуратури і СБУ. З 23 липня за рішенням суду Пукач перебуває під вартою. Генеральна прокуратура України пред'явила генералу Пукачу звинувачення у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Прес-служба Генеральної прокуратури України 14 вересня 2010 повідомила, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням Пукача у скоєнні вбивства журналіста Гонгадзе завершується, замовником вважається екс-глава МВС Юрій Кравченко.

6 грудня Головне управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України завершило розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням екс-начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Пукача.

10 грудня генеральний прокурор України Віктор Пшонка повідомив, що на початку 2011 року справу за обвинуваченням екс-начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача буде направлено до суду.

31 січня Печерський районний суд міста Києва визнав правомірним скасування слідчим Генеральної прокуратури України обвинувачення екс-генералу МВС Олексію Пукачу в частині скоєння ним вбивства журналіста Георгія Гонгадзе на замовлення.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі