Росія й США разом перевірять АЕС

Поділитися
Росія й США домовилися про спільну перевірку своїх АЕС. Про це в четвер, 24 березня, повідомили ЗМІ з посиланням на главу Росатома Сергія Кирієнка.

Спільна перевірка включатиме узгодження вимог, яким мають відповідати АЕС, що буде перевірено, та участь експертів обох країн у самому процесі перевірки безпеки атомних електростанцій.

Рішення про проведення спільних стрес-тестів на російських і американських АЕС було прийняте в зв'язку з нещодавніми аваріями на японських атомних станціях.

Глава Росатому уточнив, що всім країнам необхідно назавжди засвоїти «урок Фукусіми» й при проектуванні АЕС враховувати навіть найбільш малоймовірні події, які можуть призвести до катастрофи. Так, запропоновано включати до проекту захист від «одночасного удару максимального землетрусу й максимального цунамі». Крім того, С. Кирієнко підкреслив, що аварії на станціях у префектурі Фукусіма показали, як важливо вчасно виводити з експлуатації АЕС старого покоління й змінювати їх на нові.

Також С. Кирієнко зазначив, що країни, які експлуатують АЕС і збираються будувати нові, повинні бути абсолютно відкриті у тому, що стосується надання інформації населенню.

Нагадаємо, після події 11 березня на північному сході Японії, землетрусу магнітудою 9,0, на японській АЕС «Фукусіма-1» сталася серія аварій, спричинених виходом з ладу системи охолодження. На АЕС було зафіксовано кілька витоків радіації, що змусило владу евакуювати людей з 20-кілометрової зони навколо АЕС, а також заборонити польоти над станцією в радіусі 30 кілометрів. Пізніше стала з'являтися інформація про виявлення в ряді районів Японії радіоактивних елементів, зокрема, ізотопів йоду і цезію, в повітрі, питній воді та продуктах.

Морська вода в районі японської АЕС «Фукусіма-1», як було виявлено, містить підвищений рівень радіоактивних речовин.

За матеріалами Лента.ru

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі