У Києві відбулася інтронізація нового глави українських греко-католиків Святослава

Поділитися
У Києві в Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася інтронізація новообраного глави Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослава (Шевчука).
Церемонія введення на престол почалася з хресної ходи від церкви Благовіщення Богородиці до головного храму українських греко-католиків - Патріаршого собору Воскресіння Христового.
У хресній ході взяли участь священики з усіх єпархій та екзархатів УГКЦ, а також ієрархи церкви, митрополити та єпископи. Завершував процесію одягнений в архієрейські ризи новообраний предстоятель УГКЦ владика Святослав.
Напередодні, після оголошення про вибір обрання Церкви, кардинал Любомир (Гузар) вже передав владиці Святославу літургійні відмінності верховного архієпископа - енколпіон (медальйон з образом Ісуса Христа), панагію (невелика ікона із зображенням Богородиці) і хрест. Під час інтронізації владиці Святославу передали патріарший жезл і митру (головний убір).
Своє перше богослужіння владика Святослав почав молитвою входження на престол. Центральним літургійним моментом інтронізації, за візантійською традицією, є обряд посаження на гірське седалище, в ході якого митрополити і старші єпископи тричі зводили владику Святослава на престол глави УГКЦ, верховного архієпископа Києво-Галицького, митрополита Київського, єпископа Кам'янець-Подільського. На завершення владика Святослав виголосив своє перше патріарше слово.
Нового главу УГКЦ надалі літургійно будуть величати як патріарха.
На церемонію були запрошені тисячі гостей: представники всіх єпархій та екзархатів УГКЦ (близько 60 ієрархів УГКЦ та інших східних католицьких церков), державної та місцевої влади, місцевих і міжнародних громадських організацій та різних конфесій та релігійних організацій.
Як повідомлялося, новий глава УГКЦ Святослав Шевчук був обраний більшістю голосів учасників виборчого синоду УГКЦ. Після офіційного підтвердження з Ватикану, яке було отримано 25 березня, єпископ, обраний главою УГКЦ, дав обіцянку ревно виконувати свої обов'язки.
До обрання главою УГКЦ патріарх Святослав (Шевчук) був апостольським адміністратором єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина), хоча народився і духовну освіту отримав в Україні.
За матеріалами Інтерфакс-Україна
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі