ДІУ сподівається стягнути з «Надра Банку» майже 1 млрд грн боргу

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Державна іпотечна установа (ДІУ) сподівається у 2011 році повернути близько 1 млрд грн кредитних коштів, які їй винен проблемний "Надра Банк".

Про це заявив голова правління ДІУ Віктор Миргородський під час наради з учасниками ринку іпотечного кредитування "Напрями фінансування завершення будівництва житла й відновлення ринку іпотечного кредитування" у Києві в середу, 30 березня.

"У нас є дуже нехороший актив, пов'язаний з банком "Надра": зараз вони нам винні вже близько 1 млрд грн. Їм було дано фінансовий кредит, який не було повернуто. На сьогоднішній день вживаються заходи щодо стягнення цієї заборгованості. Ми плануємо (повернути борг від банку "Надра" - ред.) цього року, але процес йде не дуже легко", - сказав він журналістам.

За даними В.Миргородського, на сьогодні активи ДІУ становлять 5,2 млрд грн, з яких, окрім заборгованості банку "Надра" і облігацій ОВДП, близько 800 млн грн припадає на іпотечні кредити, 1,5 млрд грн - на придбане для пільговиків житло.

"1,5 млрд грн - квартири, які ми купували у 2009 році для безкоштовного передання пільговим категоріям населення. Як і раніше ці квартири у нас на балансі, але в цьому році...ми повинні ці квартири безкоштовно передати у комунальну власність, аби люди могли скористатися своїм конституційним правом їх приватизувати", - додав глава відомства.

Як повідомлялося, банк "Надра" восени 2010 року зміг реструктуризувати борги перед зовнішніми кредиторами, а в державному секторі йому ще необхідно було домовитися про реструктуризацію зобов'язань перед ДІУ. Тоді ж тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська повідомляла, що банк заборгував ДІУ близько 760 млн грн.

ДІУ створено урядом України у жовтні 2004 року. Основний вид діяльності - рефінансування іпотечних кредиторів за рахунок коштів, залучених від розміщення цінних паперів.

Банк "Надра" засновано у 1993 році. Співвласник газового трейдера RosUkrEnergo (Швейцарія), власник Group DF (Австрія), український бізнесмен Дмитро Фірташ у травні 2010 року заявив про готовність вкласти в банк 5 млрд грн на паритетних засадах з державою. До початку 2011 року найбільшими акціонерами банку "Надра" залишалися Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%).

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі