Україна продовжила квотування експорту зерна до липня

Поділитися
© grozd-kuban.ru
Кабінет міністрів України продовжив квотування експорту зерна до 1 липня 2011 року, одночасно збільшивши квоту на кукурудзу на 2 мільйони тонн. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Квотування експорту зерна продовжено до 1 липня цього року, а також збільшено обсяг квоти на 2 мільйони тонн кукурудзи», - сказав він.

Кабмін тим самим підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), яку було оприлюднено 29 березня.

Нагадаємо, квотування експорту зерна, спочатку введене урядом України на початку жовтня 2010 року на термін до 31 грудня 2010 року, у кінці минулого року було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот збільшено на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн. Квоту на експорт кукурудзи збільшено з 2 млн тонн до 3 млн тонн, пшениці - з 0,5 млн тонн до 1 млн тонн.

За цей час квоти розподілялися лише єдиний раз способом, що викликав потім різку критику з боку учасників ринку: Кабінет міністрів постановою від 10 листопада 2010 року обмежив термін прийому заявок, тому багато експортерів просто не змогли отримати висновки Мінагропрода та подати заявки.

Спеціально створена комісія 12 листопада минулого року розподілила 2,182 млн тонн квоти між компаніями. Зокрема, ТОВ «Сільськогосподарське підприємство "Нібулон", ТОВ "Кернел-Трейд" і підприємство з іноземними інвестиціями "Сарна" отримали 52,6% квоти на експорт зерна.

Потім Мінекономіки оголосило про прийом заявок з 16 по 30 листопада на експорт кукурудзи в рамках нерозподіленої експортної квоти, що становить 518 тис. тонн, проте її так і не було розподілено.

Комісія Міністерства економічного розвитку і торгівлі України на засіданні 11 січня 2011 року розподілила квоти на експорт зерна в обсязі 2,018 млн тонн. При цьому 0,221 млн тонн квоти на експорт пшениці і 0,544 млн тонн кукурудзи отримало ТОВ "Хліб Інвестбуд", що належить державній акціонерній компанії (ДАК) "Хліб України".

Раніше було повідомлено, що західні країни неодноразово критикували дії української влади щодо ринку зерна.

Зокрема, як заявив в інтерв'ю
DT.UA посол Франції в Україні Жак Фор, намір українського уряду створити державний агент, у якого буде монопольне право на експорт соціально значущих сільгосппродуктів, йде врозріз з офіційними заявами Києва, а також з тими принципами, за якими працює Європейський Союз.

Окрім того, уряд США стурбований втручанням уряду України в роботу зернового ринку. Зокрема, американська сторона висловлює невдоволення намірами створити державну монополію і небажанням зняти обмеження на експорт зернових, тобто існуванням так званих квот.

Раніше повідомлялося, що комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 15 лютого не підтримав скандальний законопроект №8053, яким пропонується монополізувати експорт сільськогосподарської продукції, включеної до переліку цінового регулювання.

Проте вже 1 березня профільний комітет схвалив новий законопроект №8163.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі