За виплату зарплати в конвертах будуть саджати на п'ять років

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністерство соціальної політики готує законопроект щодо легалізації зарплати і робочих місць, який може наробити шуму не менше, ніж пенсійна реформа. Тому що діяти будуть адміністративними методами. І, можливо, дуже жорстко. За виплату зарплати в конвертах пропонується позбавляти волі на строк до п'яти років.

Про це пише Наталія Яценко в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Судячи з законопроекту, виконання трудового законодавства буде не менш ретельно перевірятися, ніж сплата податків. Правом перевіряти буде займатися податкова служба, КРУ, Пенсійний фонд і навіть чомусь органи ліцензування.
Згідно з попередніми розробкам, за використання найманої праці без оформлення трудових відносин керівнику загрожує позбавлення права обіймати керівні посади (займатися підприємницькою діяльністю) на термін до десяти років.
За виплату винагороди без нарахування і сплати податків та зборів або виплату зарплати в розмірі меншому, ніж МЗП, - штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів. Те саме, але повторно - від 700 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на строк до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Для цілей соціального страхування (пенсійне, «безробітне», «непрацездатне») і - увага! - нарахування податку на доходи фізосіб запроваджується середня індикативна зарплата. Застосовується вона виключно в позабюджетній сфері.
«Середня індикативна заробітна плата не може бути меншою за встановлену законом мінімальну заробітну плату, збільшену на відповідний коефіцієнт для окремих категорій працівників, зокрема для перших керівників підприємств, установ і організацій такий коефіцієнт дорівнює - 3, для головних бухгалтерів - 2,5, для працівників - 1,5, для фізичних осіб-підприємців - 1».
Держінспектори праці отримують право «безперешкодно без попереднього повідомлення в будь-який час відвідувати виробничі, службові та адміністративні приміщення власників або уповноважених ними органів… а також робочі місця працівників, розташовані поза цими приміщеннями...», «ознайомлюватися з оригіналами та отримувати копії» незліченної кількості документів, ставити питання та отримувати «необхідні пояснення, звіти, матеріали, іншу інформацію», вносити приписи щодо усунення порушень, витребувати у фізосіб, які перебувають у виробничих, службових, адміністративних приміщеннях, документи, що посвідчують особу, «проводити кіно-, фото- і звукофіксацію як допоміжний засіб для встановлення фактичного допуску до роботи працівника».
Докладніше читайте в матеріалі Наталії Яценко «Щоб роботодавець не дрімав» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі