«Лівела», яка заробила в Україні 3 млрд дол, може відродитися під іншим ім'ям

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Компанія «Лівела», що займалася безмитним імпортом нафтопродуктів до України і яка завдала таким чином збитків державі на суму не менше 3 млрд дол, змінила реєстрацію та назву і може поновити свою діяльність під іншим ім'ям.

За адресою реєстрації "Лівели" у Полтаві її представників зараз немає. "Вони знімали офіс, але з'їхали звідти. Зараз їхнє нове місцезнаходження нам невідоме", - розповіло «Коммерсант-Украина» джерело в Антимонопольному комітеті. За офіційними контактам компанії дійсно повідомляють, що "Лівела" переїхала, і не уточнюють нову адресу компанії.

Ще одне джерело видання в АМКУ повідомило, що в даний час компанія не веде активної господарської діяльності і має нульовий баланс. «Тому в даній ситуації ми безсилі, бо навіть не можемо накласти штраф», - сказало джерело в АМКУ, коментуючи своє розслідування на ринку нафтопродуктів.

Член комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима вважає, що сьогодні АМКУ створює подобу діяльності, порушуючи справи щодо компанії, якої вже не існує: "Якщо б влада була зацікавлена ​​у розкритті ситуації з «Лівелою», то з самого початку залучила б правоохоронні та силові органи, а не Антимонопольний комітет. Немає жодних гарантій, що через два-три місяці компанія з іншою назвою знову не почне безмитний імпорт нафтопродуктів".

За інформацією учасників ринку, власником "Лівели" є народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубик. Сам депутат цю інформацію спростовує.

Антимонопольний комітет розглядає вже другу справу щодо ДП "Лівела". Завершити першу комітет не може, оскільки компанія не надала відомству необхідної для розслідування інформації.

У серпні минулого року "Лівела" почала ввозити до України нафтопродукти без сплати акцизу, ПДВ і ввізного мита, керуючись судовим рішенням, винесеним на підставі закону, який діяв у країні ще в 1990-х роках. За даними Держмитниці, за 4 місяці компанія імпортувала понад 1,5 млн т нафти і нафтопродуктів. У результаті, за даними АМКУ, держбюджет недоотримав близько 3 млрд грн. А за даними Міненерго, частка імпортних нафтопродуктів на ринку України зросла з 36% до 45%. З кінця листопада компанія, за інформацією Держмитслужби, припинила імпорт нафтопродуктів до України. Проте вже наприкінці грудня "Лівела" підтвердила у Вищому адмінсуді свої податкові пільги, тому може відновити імпорт у будь-який момент.

Як повідомлялося, в серпні 2010-го дочірнє підприємство «Лівела» СП «Тайстра» на підставі судових рішень почали імпортувати нафтопродукти (а потім і нафту) без сплати податків. Таким чином компанія надавала послуги реальним імпортерам, завдаючи збитків державі.

За даними митниці, з 24 листопада безподатковий імпорт не здійснюється у зв'язку з розпочатими перевірками. Однак Вищий адміністративний суд України рішенням від 22 грудня 2010 залишив чинним рішення судів нижчих інстанцій, якими українсько-польському спільному підприємству «Тайстра» і всім його дочірнім підприємствам було надано право на імпорт нафти і нафтопродуктів до України без сплати акцизного збору і ПДВ.

Як писало
ZN.UA, у проекті меморандуму з Міжнародним валютним фондом український уряд пообіцяв не допустити надалі безмитного ввезення нафтопродуктів.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі