Попов обыцяэ зробити з Києва "ідеальну столицю"

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Сталий розвиток економіки столиці та підвищення якості життя громадян стануть основою стратегії розвитку Києва до 2025 року.

Сталий розвиток економіки столиці та підвищення якості життя громадян стануть основою стратегії розвитку Києва до 2025 року.


Про це повідомив голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Попов на другому засіданні громадської ради, створеної для здійснення загального керівництва проектом.

За його словами, для досягнення цих цілей передбачається робота в чотирьох пріоритетних напрямках:
- скорочення розриву відставань по секторах,
- розвиток конкурентних переваг,
- рішення базових проблем життя міста,
- наближення «міста реального» до образу «міста ідеального».

«Пріоритетні напрямки ми визначили за результатами трьох досліджень: діагностики 10 сфер розвитку міста, аналізу конкурентних переваг міста, опитування 1600 киян та 40 експертів. Завдяки цим дослідженням, ми отримали детальну діагностику недоліків та переваг Києва, а також змогли визначити можливості, які приховує в собі місто», – розповів О.Попов.

За результатами досліджень, Київ відстає від співставних європейських столиць – Праги, Москви, Варшави, Будапешту – приблизно на 10-12 років. Як зазначив керівник проекту компанії «The Boston Consulting Group» (BCG) Сергій Перапєчка, зараз у місті існують проблеми, з якими європейські столиці зіштовхнулися 15 років тому і змогли їх подолати. Зокрема, мова йде про низький рівень економічного розвитку, недостатню транспортну інфраструктуру, низьку якість послуг громадського транспорту та комунальної інфраструктури, проблеми у галузі соціального забезпечення (доступ та якість медицини, освіти), нераціональне землевикористання, стихійну забудову.

«Київ за прикладом інших міст може вирішити ці проблеми шляхом активного залучення прямих інвестицій, у тому числі, в інфраструктурні проекти, покращення умов ведення бізнесу, диверсифікації бази доходів бюджету (майже 60% надходжень – податок на прибуток фізичних осіб), покращення якості та прозорості надання муніципальних послуг населенню та бізнесу тощо», – підкреслив С.Перапєчка.

Він додав, що для динамічного розвитку Києва також необхідно зосередитися на розвитку 3-4 пріоритетних напрямків, які стануть своєрідними локомотивами і стимулюватимуть розвиток економіки міста загалом.

Згідно з результатами досліджень, думки експертів та простих киян з приводу подальшого розвитку столиці не завжди співпадають, що є закономірним. Зокрема, якщо експерти вважають, що Київ у майбутньому повинен стати великим економічним центром, центром науки й освіти, культурною столицею, то громадяни бачать місто як екологічно чистий мегаполіс. Однак і пересічні кияни, і експерти поділяють думку про те, що Київ повинен стати більш комфортним містом для життя.

«Опитування, проведене серед пересічних киян, показало, що місто недостатньо комфортне для проживання. Мешканців, насамперед, турбують рівень забрудненості міста, стихійність його забудови, проблеми, пов’язані з організацію дорожнього руху, низька якість медичного обслуговування та надання адміністративних послуг з боку органів влади», – повідомив під час другого засідання Громадської ради менеджер Фонду «Ефективне управління» Ігор Гончаренко.

З точки зору киян, зазначають у КМДА, під час розробки стратегії розвитку Києва необхідно зосередитись на п’яти основних напрямках: підвищенні конкурентоспроможності столиці, створенні комфортних умов проживання, захисті та розвитку культурно-історичної спадщини, удосконаленні системи управління, розвитку економіки.

Нагадаємо, що DT.UA неодноразово писало про розслідування зловживань команди мера Леоніда Черновецького. Зокрема, всі механізми розкрадання землі були описані два тижні тому в статті Інни Ведерникової «Дорога моя столице... Як грабували Київ. Основні схеми».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі