Митникам хочуть дозволити вести оперативно-розшукову діяльність

Поділитися
© 100travels.com.ua
Профільний парламентський комітет вирішив об'єднати законопроекти з митної реформи - №8130 народних депутатів Олега Царьова (Партія регіонів) і Євгена Царькова (Компартія) і №8130-1, автором якого є Олег Шевчук (БЮТ).

У документі, окрім шести форм митного контролю, пропонується надати митникам право проводити аудит фінансово-господарської діяльності підприємств, що здійснюють експортно-імпортні операції, пише «Коммерсант-Украина».

У рамках нових повноважень пропонується дозволити митникам перевіряти документацію підприємств та обстежувати виробничі, складські та торгові приміщення. Митниця зможе самостійно встановлювати перелік і порядок подання документів, необхідних для проходження митного контролю та проведення огляду товарів і транспортних засобів (зараз це робить Кабінет міністрів). А проводити планові та позапланові перевірки співробітники відомства зможуть при погодженні з іншими контролюючими органами.

Найбільш суперечною у законопроекті є пропозиція надати право Держмитниці вести оперативно-розшукову діяльність. Окрім того, за словами заступника голови комітету Верховної Ради з питань фінансової, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергія Терьохіна ("БЮТ-Батьківщина"), істотною проблемою є те, кому будуть підпорядковуватися митні органи. «Раніше у Міністерстві фінансів заявляли, що податкова та митна служби повинні підпорядковуватися саме йому», - уточнив він.

Предмет парламентських дискусій викликає також вибір методу визначення митної вартості (зараз їх чотири). Документом пропонується зобов'язати митні органи обирати методику у суворо регламентованому порядку, а не в довільному, як у даний час.

Окрім того, представникам великого бізнесу, членам профільних асоціацій і операторам економічної діяльності надається пріоритетне право визначати вартість товару на основі договору.

Як повідомив перший заступник голови профільного комітету Олександр Пеклушенко (Партія регіонів), на засіданні комітету у середу, 6 квітня, депутати відклали його розгляд на тиждень - до 13 квітня. У той же час, у комітеті не виключають, що доопрацьовуватися документ буде довго, оскільки проти розширення повноважень Держмитниці виступає Мінфін, позицію якого все ще не враховано.

Нагадаємо, активні дискусії щодо нової редакції Митного кодексу тривають з осені минулого року. Держмитслужба своїми змінами до Митного кодексу обіцяла істотне спрощення митного оформлення.

Про готовність попереднього варіанту проекту Митного кодексу віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко повідомляв наприкінці жовтня 2010-го. Тоді ж він заявив, що сподівається на прийняття документа парламентом до Нового року.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі