Новий закон не дає права виселяти людей на вулицю просто за фактом боргу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Новий закон «Про виконавче провадження» не дає державним виконавцям права виселяти людей на вулицю просто за фактом боргу. Для таких дій необхідне мотивоване рішення суду.

Самого факту наявності боргу недостатньо навіть для проникнення в квартиру боржника.

Це дуже важливо, оскільки є порядок арешту коштів та іншого майна боржників, передбачений статтею 52 Закону «Про виконавче провадження». Передусім пристави конфіскують кошти боржника у гривнях та іноземній валюті на рахунках і вкладах. Тільки після цього, якщо в боржника не виявиться коштів та інших цінностей, яких буде достатньо для задоволення вимог заявника, конфіскація поширюється на майно, що належить боржникові, за винятком того, котре, згідно із законом, не може бути вилучене. Квартири в цьому списку, зрозуміло, немає.
Конфіскувати житло або земельну ділянку не можна тільки в тому разі, якщо сума стягнення не перевищує 10 мінімальних заробітних плат (із 01.04 2011 по 30.09.2011 вона становить 960 гривень) і це житло в людини єдине.
Докладніше про застосування норм нового закону читайте в статті Наталії Вареник і Михайла Можаєва «Про виконавче провадження» у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі