Ціни на квартири в Києві впали до п'ятирічного мінімуму

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Середня вартість житла у Києві на початку квітня поточного року подолала мінімум останніх п'яти років, який був зафіксований у квітні 2009 року на рівні 1823,6 дол за 1 кв. м і становив 1813,2 дол за 1 кв. м, повідомив голова комітету аналітики Союзу фахівців з нерухомості України (СФНУ) Всеволод Жоголєв.

«У квітні цього року ми пробили мінімум цін, що спостерігався відразу після кризи у квітні 2009 року. Сьогодні реальний рівень цін на ринку нерухомості нижчий, ніж був тоді. І цінові очікування сьогодні негативні. Дуже низький попит на квартири, а пропозиція величезна», - повідомив він під час прес-конференції у вівторок, 12 квітня.

В.Жоголєв прогнозує, що, як мінімум, до осені ціни на житло будуть знижуватися в середньому на 0,8% на місяць.

«І ми думаємо, що ще протягом якогось часу, протягом цього року, до осені точно, ми будемо фіксувати, якщо ніяких фінансових катаклізмів не відбудеться, поступове зниження цін. Сьогодні середні темпи зниження становлять 0,6-1% на місяць, тобто в середньому 0,8% на місяць. Я думаю, що надалі такі повільні темпи зниження цін і будуть продовжуватися. Тобто до осені - це 4-5% виходить. Це за умови стабільного курсу гривні до долара», - сказав він.

«Для Києва адекватна ціна десь дол 1700-1750 за 1 кв. м, а сьогодні - 1813 дол. за 1 кв. м. тобто ми ще не досягли цього рівня. Сьогодні рівень цін залишається перегрітим», - додав він.

В.Жоголєв також повідомив, що в даний час у Києві обсяг угод купівлі-продажу квартир із залученням іпотеки становить до 5% докризового обсягу таких угод.

На думку президента СФНУ Олександра Рубанова, за умови збереження поточної ситуації в економіці країни, не варто очікувати пожвавлення на ринку нерухомості найближчим часом. «Якщо збережеться ситуація в економіці, то реального пожвавлення раніше весни 2012 чекати не варто», - сказав О.Рубанов.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі