В Україні до кінцевого споживача не потрапляють 50% овочів

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Вирощування овочів і фруктів дають у п'ять разів більше доходу з одного гектара, ніж вирощування зернових, а майже половина овочів і фруктів не доходять до кінцевого споживача через відсутність системи продовольчої логістики.

Про це на спільній нараді з головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком заявив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

Голова Мінагропрода повідомив учасникам наради про шляхи вирішення основних проблем вітчизняного овочівництва. Серед першочергових напрямків роботи, над якими працює Мінагропрод, М.Присяжнюк зробив головний акцент на побудові оптових ринків сільськогосподарської продукції, спорудженні овочесховищ і відновленні системи продуктової логістики на основі мережі Укоопспілки. За підсумками наради було прийнято програму підтримки розвитку овочівництва у Київській області.

«На жаль, нинішня статистика говорить, що понад 50% овочів і фруктів, які вирощуються, не доходять до споживача. Певною мірою - через відсутність заготівельної мережі. Обсяги вирощених овочів і фруктів повинні забезпечити не тільки потреби внутрішнього споживача, але й експорту. Однак за відсутності технологій зберігання, за відсутності логістики майже половина псується, дещо навіть згодовується худобі. Це вкрай неефективно як для вирощування худоби, так і для овочівництва», - зазначив М.Присяжнюк.

«У справі відродження українського овочівництва перший відкритий
ґрунт ми зможемо відродити за 2-3 роки. Окрім того, уряд вже сьогодні передбачив державну підтримку компенсації будівництва тепличних господарств і здешевлення енергоресурсів для них», - запевнив голова Мінагропрода.

М.Присяжнюк додав, що болючим і актуальним для України залишається питання зрошувальних земель, адже під зрошенням знаходиться понад 2,5 млн га землі. «На сьогодні голови обласних державних адміністрацій вже відпрацювали плани. Це стосується Миколаївської, Київської, Херсонської областей, Криму - у них є поетапно виконуються плани щодо зрошення та вирощування овочів і фруктів», - зауважив міністр.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров висловив невдоволення, що українці не повинні звикати вживати в їжу імпортні фрукти і овочі, враховуючи потенціал їхнього вітчизняного виробництва.

За матеріалами: РБК-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі