Азаров відмовився підтримати медичну реформу Януковича без всенародного обговорення

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У середу, 13 квітня, на засіданні Кабінету міністрів України голова уряду Микола Азаров направив на всенародне обговорення проект медичної реформи, який було розроблено командою комітету з реформ, що її очолює перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова.

За інформацією джерел ZN.UA в уряді, під час засідання міністр охорони здоров'я Ілля Ємець подав на затвердження уряду проект закону "Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я".

Прем'єр-міністр М.Азаров поцікавився авторством законопроекту, оскільки він тільки три дні тому дав розпорядження зайнятися його розробкою. На що міністр відповів, що даний законопроект розроблено командою комітету з реформ на чолі з І.Акімовою.

М.Азаров, у свою чергу, запитав, чому законопроект не пройшов всенародне обговорення. Оскільки, за його словами, раніше було обумовлено, що законопроекти і реформи, які стосуються широких верств населення, повинні проходити публічне обговорення.

І.Акімова, яка є також представником президента у Кабінеті міністрів, заявила, що законопроект пройшов всенародне обговорення у січні-лютому 2011 року і тепер готовий до затвердження Кабміном.

Проте М.Азаров поцікавився, чому ж у такому випадку даний законопроект не вніс сам президент, після чого розпорядився оприлюднити документ і повернутися до його затвердження як надзвичайно важливого після проведення його публічного обговорення. Даний законопроект з'явився на сайті МОЗ України.

Підставою для розробки законопроекту, як зазначено у висновку Мін'юсту, послужило доручення прем'єр-міністра М.Азарова від 8 квітня 2011 року.

У законопроекті вперше дається визначення видів медичної допомоги - екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), а також введено нове поняття «паліативна допомога». Окрема стаття визначає поняття системи стандартів в охороні здоров'я, зокрема визначає стандарт медичної допомоги, клінічний протокол, лікарський формуляр тощо.

З метою ефективного використання ресурсів пропонується створення госпітальних округів (порядок їхнього створення буде визначатися Кабміном). Принципово новим можна вважати те, що у всіх новелах законопроекту пропонується (цитуємо): «слова «Міністерство охорони здоров'я України» в усіх відмінках замінити відповідно словами «спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері охорони здоров'я» у відповідному відмінку».

Чи означає це, що вся відповідальність за стан охорони здоров'я та санітарно-епідеміологічної ситуації держава перекладе на плечі місцевого самоврядування? Або, як це тепер називається, делегує повноваження?... До речі, у новому законопроекті немає навіть згадки про медичне страхування.

Про заплановану медичну реформу в ZN.UA йшлося в інтерв'ю з першим заступником голови адміністрації президента І.Акімовою.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі