Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів

Поділитися
Президент України Віктор Янукович пропонує скасувати обов'язковий техогляд автомобілів, повідомила радник президента, представник голови держави у КС Олена Лукаш.

Про це вона повідомила, подаючи законопроект президента "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ліквідації надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" на прес-конференції у четвер, 14 квітня.

"Сьогодні президентом Віктором Януковичем буде внесено до Верховної Ради України цей проект закону. Основною і головною новацією цього законопроекту є скасування в Україні проходження державного технічного огляду та скасування талону про проходження державного техогляду", - сказала вона.

О.Лукаш відзначила, що законопроект буде внесено як невідкладний. Вона підкреслила, що з розглядом даного документа у парламенті "не буде проблем", і він набуде чинності після ухвалення "через кілька місяців", як тільки ДАІ буде готовим до нововведення.

Нагадаємо, В.Янукович вже не перший, хто пропонує скасувати обов'язкове проходження техогляду: раніше народний депутат і лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко вже вносив до парламенту свій аналогічний законопроект, проте Верховна Рада не захотіла його підтримати.

Водночас, радник президента додала, що звільнення від обов'язкового технічного контролю не буде стосуватися тих транспортних засобів, які використовуються для автомобільних перевезень людей, вантажів, зокрема небезпечних вантажів. Для таких категорій автомобілів у документі пропонується визначити періодичність проходження техогляду залежно від вантажопідйомності і причепів до них.

Законопроектом передбачено, що функції технічного контролю відійдуть до суб'єктів господарювання, не тільки СТО, які зможуть надати документи про наявність відповідного технічного обладнання для здійснення технічного контролю транспортних засобів.

За словами О.Лукаш, таких суб'єктів в Україні 1 тис. 125, і вони повинні будуть отримувати дозволи в ДАІ автоматично.

Вона додала, що такий порядок дозволить ліквідувати корупційну схему при отриманні відповідних дозволів.

Окрім того, водії повинні будуть мати лише три документи для керування транспортним засобом - водійське посвідчення, реєстраційний документ на машину і страховий поліс.

У законопроекті також встановлюються причини, з яких співробітник ДАІ зможе зупинити автомобіль для перевірки. Таке право "даішники" будуть мати тільки у разі складання протоколу про порушення правил дорожньо-транспортного руху або оформлення матеріалів ДТП.

Нагадаємо, що історія зі скасуванням техогляду триває вже кілька місяців. Раніше В.Янукович обіцяв показати "червону картку" голові МВС А.Могильову за те, що той перетворив «на грандіозну авантюру» виконання його доручення щодо спрощення техогляду та скасування подорожніх листів і доручень.

Раніше Кабмін вилучив медичну довідку з переліку необхідних для проходження техогляду документів. Також повідомлялося, що Держкомпідприємництва та Мінінфраструктури погодили проект указу про єдину форму протоколу техогляду.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі