Молдавська делегація зустріла в Києві прохолодний прийом

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У лютому цього року Україну відвідав міністр закордонних справ Молдови Юрій Лянке.

Як стало відомо ZN.UA, молдавська делегація зустріла в Києві досить прохолодний прийом, під час якого міністр закордонних справ Костянтин Грищенко чітко і «по поличках розклав», що в Україні думають про перспективи розвитку двосторонніх відносин у разі подальшого затягування Молдовою своїх зобов'язань.

Тим не менше, молдавська сторона не поспішає робити конкретних кроків для вирішення проблемних питань, які залишилися у спадок ще з часів розпаду СРСР. Причин для цього декілька.

Як і рік тому, внутрішньополітична ситуація у Молдові залишається непростою - президента країни так і не обрано, і це створює серйозний конфліктний потенціал у рамках правлячого альянсу. У цих умовах уряд Молдови більше сконцентрований на захисті від внутрішніх опонентів, аніж на пошуку компромісних варіантів вирішення проблем з Україною.

Плюс до всього у Кишиневі вкотре намагаються вдатися до тактики вичікування. Негласно у правлячих колах Кишинева існує думка, що на даному етапі відсутні умови для вирішення існуючих проблем з Україною у вигідному для молдавської сторони ключі, тому слід почекати поки ситуація зміниться. Під зміною ситуації розуміють як можливість більш активного залучення на свою сторону в діалозі з Україною Євросоюзу та США, так і короткочасність уваги Києва до відносин з Кишиневом, яка траплялася неодноразово раніше.

При цьому молдавани демонструють досить скоординовану тактику у стосунках з Україною. Все робиться для того, щоб Києву було непросто викрити владу Кишинева в саботажі виконання двосторонніх зобов'язань та аргументації перед тим же Брюсселем обґрунтованості застосування заходів впливу щодо Молдови.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Віталія Кулика «Україна-Молдова: де світло в кінці тунелю?»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі