Обсяг інвестицій скорочується другий рік поспіль

Поділитися
Прискорення темпів економічного розвитку України перебуває під загрозою.

Відновлення української економіки у 2010 році не призвело до зростання капітальних інвестицій, які скоротилися на 2% - на 3,8 млрд грн, до 189 млрд грн. Серед іншого зменшилися інвестиції в основний капітал - на 0,6%, до 150,6 млрд грн. Ще більшого їх спаду вдалося уникнути тільки завдяки будівництву об'єктів до Євро-2012, пише газета "Коммерсантъ-Украина".

Прискорення темпів економічного розвитку України перебуває під загрозою. Незважаючи на 4,2%-ве зростання реального ВВП у минулому році і покращення внутрішньої і зовнішньої кон'юнктури, приватний і державний сектори скоротили інвестиції у розширення виробничих потужностей.

Зниження інвестицій виглядає більш істотним на тлі зростання номінального ВВП у минулому році на 18,9%. Найбільший обсяг капітальних інвестицій (272 млрд грн) надійшов в українську економіку у 2008 році, після чого у 2009 році впав на 29%.

Як і раніше, значну частину капітальних інвестицій - 60,8% - склали власні кошти компаній (ця частка скоротилася на 5,3 процентних пункту). Обмежені можливості отримання підприємствами кредитів призвели до зниження частки таких вкладень на 1 п.п. - до 12,3%. Незначною залишається частка іноземних інвестицій - скоротилася на 1,1 п.п., до 2,1%. У той же час зросла частка інвестицій з державного - 5,8% (+1,5 п.п.) - і місцевих бюджетів - 3,4% (+0,3 п.п.). Це відбилося на зростанні вкладень у сегменті держуправління (+30,2%), охорони здоров'я (+29,2%) і освіти (+12,3%). Серед галузей, в які збільшився приплив коштів, можна відзначити нерухомість (+27,5) і сільське господарство (+16,5%).

Зменшилися вкладення в обробну промисловість (-13,4%), будівництво (-17,8%), фінансовий сектор (-21,3%) і торгівлю (-25,2%). Але капітальні інвестиції в ці галузі можуть відновитися у 2011 році.

"Держава, як і раніше буде ключовим двигуном вкладень, але ми також бачимо позитивну динаміку в гірничо-металургійному та аграрному секторах", - говорить керівник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин. Що стосується промисловості, то, за словами експертів, зростання інвестицій можна чекати лише з 2012 року.

За прогнозами О.Шевчишина, за умови стабільного зовнішнього попиту на українську продукцію у 2011-2013 роках обсяг капітальних інвестицій буде підвищуватися на 13% на рік. Таким чином, до кінця 2012 року обсяг капітальних інвестицій не збільшиться навіть до 90% докризового рівня.

Низькі обсяги інвестицій у середньостроковій перспективі є загрозливими для подальшого відновлення економіки, оскільки, за відомим правилом, тільки третина інвестицій працює в поточному році, інші дві третини - в наступному.

"Процес модернізації української економіки зупинився. А з урахуванням зношеності наших промислових активів ми не зможемо зупинити зростання витрат на виробництво", - говорить директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць.

Важливість інвестування відзначається і в звіті Standard&Poor`s: згідно з висновками агентства, низький рівень зовнішніх інвестицій не дозволить у найближчі три роки домогтися прискорення зростання ВВП України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі