Миколайчук виступає за національний режим регулювання в ядерній енергетиці

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© UN Photo
Режим регулювання в ядерній енергетиці повинен бути національним.

Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловила голова Державної інспекції ядерного регулювання України Олена Миколайчук.

Коментуючи інформацію про те, що МАГАТЕ втрачає свій авторитет або намагається стати наддержавною структурою, О.Миколайчук підкреслила, що «МАГАТЕ - міжнародна організація. І як будь-яка організація такого рівня - досить бюрократична. І вона виконує три головні завдання. Перше - просування атомної енергетики. Друге завдання - нерозповсюдження ядерних технологій для інших, окрім мирних енергетичних, цілей. Третє - безпека. Але основна увага приділяється нерозповсюдженню, що цілком зрозуміло».

На думку голови Держатомрегулювання, «наївно очікувати більшої ефективності від наддержавної структури». «Режим регулювання має бути національним. Тому що власний народ запитає набагато жорсткіше, аніж міжнародний бюрократ», - додала вона.

«Ідея, яку було закладено у Конвенції ядерної безпеки, на мій погляд, має більший потенціал. Це - тиск рівних (peerpressure). Інша справа, що з часом про неї багато хто забуває. Адже якщо ми «peer» - то це означає «peerpressure». На жаль, в останні роки складалося стійке відчуття, що не всі вважають себе рівними. А коли хтось вважає себе великим, то виходить зарозумілість і самозаспокоєність, та й інших це демотивує. Ось тільки за зарозумілість і самозаспокоєність рано чи пізно доводиться платити. По суті, всі великі аварії на атомних станціях відбулися у країнах-лідерах. «ТрімайлАйленд» - у США, Чорнобиль - у СРСР, «Фукусіма» - в Японії», - зазначила О.Миколайчук.

Іншим прикладом не до кінця використаного механізму вона вважає місії МАГАТЕ.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв'ю Алли Єрьоменко, Ігоря Маскалевича з Оленою Миколайчук.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі