Янукович пообіцяв саджати за крадіжки при держазакупівлях

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За даними ZN.UA, минулого тижня МВС домоглося від Кабміну права на оперативний контроль рахунків Державного казначейства спеціально для посилення контрольних заходів із держзакупівель. Поки що таких повноважень не змогли отримати ні СБУ, ні Держфінінспекція, але і вони стоять у черзі на отримання додаткових оперативних можливостей.

Про це пише Юрій Бутусов у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Три тижні тому на закритому засіданні Кабміну, за словами джерела ZN.UA, міністр МВС Анатолій Могильов заявив: «Мені, звичайно, трохи ніяково - я всіх тут знаю особисто, але починаються держзакупівлі, і я попереджаю - президент дав команду «Саджати!» церемонитися ніхто не буде. Міліція буде контролювати всі великі тендери».

Першим сигналом серйозності намірів влади навести деякий лад всередині своєї команди і припинити найбільш відверті форми дерибану державних коштів стало подання про відставку заступника міністра економіки О.Сухомлина, подане Миколою Азаровим, через проведення процедури закупівлі в одного виконавця продовольства для армії в інтересах кількох комерційних структур, що користуються лояльністю міністра оборони Михайла Єжеля.

«За даними джерел ZN.UA, формальна причина скандалу така: відкриті тендери із закупівлі продовольства для армії не проводилися з 2007 року. Один-два рази на рік піднімається галас: «солдатів нічим годувати і продукти закінчуються». У результаті за прискореною процедурою в одного учасника закуповувалося необхідне - в особливих людей за особливими цінами. Зрозуміло, це бізнес не Сухомлина і не клерків у Мінекономіки - а великих людей із головних кабінетів. У 2011 році на продовольство для армії було виділено 910 млн грн - майже на 180 млн більше, ніж у 2010-му, і на 230 млн більше, ніж у 2009-му. Однак обов'язковою умовою держзакупівель у 2011 році, згідно з дорученням прем'єр-міністра, стало проведення відкритих торгів. Тендер оголосили, проте його умови було оскаржено Антимонопольним комітетом - порушення були очевидні, про них вже говорили. Замість підготовки нового тендеру у пресі з'явилися повідомлення про чергову загрозу голоду в армії, і Міноборони швидко погодило з Мінекономіки процедуру закупівлі в одного учасника. Коли розгорівся публічний скандал, довелося призначати і карати стрілочника. На даний момент обставини цієї держзакупівлі розслідуються Держфінінспекцією і прокуратурою», - йдеться у статті.

Детальніше читайте у матеріалі Юрія Бутусова «335 мільярдів! За держзакупівлі Янукович обіцяє карати» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі