Тігіпко був проти приватизації дрібних пакетів обленерго

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Кабінет міністрів у минулий понеділок, 11 квітня, затвердив перелік енергогенеруючих та енергопостачальних підприємств, державні пакети акцій яких підлягають продажу в 2011 році. Категорично проти продажу за новою схемою виступив тільки віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

За інформацією ZN.UA, С. Тігіпко оцінив майбутній продаж як глибоко збитковий для держави і запропонував провести його за нормальною схемою, з залученням інвестиційних радників, міжнародними презентаціями та ін. Тобто, повернутися до схеми продажів обленерго зразка 2000 року. У цьому випадку продати можна помітно вигідніше для держави.

Проблема в тому, що це ж означає, що ключові покупці в разі такого продажу можуть переплатити. Приміром, на той же «Київенерго» (або «Дніпроенерго», або «Дніпрообленерго») цілком могли б знайтися бажаючі і за кордоном.

На засіданні уряду Мінфін заявив тільки, що 25-процентні пакети ніякого вирішального значення не мають.

Згідно з рішенням Кабміну, в поточному році будуть продані державні пакети акцій генеруючих компаній «Дніпроенерго» (25%) і «Західенерго» (45,1%), 25% акцій «Київенерго», по 50% акцій у «Вінниця-», «Дніпро-» , «Закарпаттяобленерго», по 45% «Крименерго» і «Чернівціобленерго», 40,06% - у «Донецькобленерго» і, нарешті, 25,99% - в «Тернопільобленерго».

Іншими словами, з 11 компаній тільки в трьох продаються контрольні пакети. В інших, як і було обіцяно, продаються неконтрольні.

Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статтіІгоря Маскалевича «Приватизація в енергетиці: квітневі тези».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі