По Кабміну ходять кур'єри з дисками, незважаючи на 40 млрд грн на «інформатизацію»

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
На проведення заходів Національної програми інформатизації за п'ять років витрачено понад 40 млрд грн бюджетних коштів, але навіть у будинку Кабінету міністрів інформацію між поверхами передають кур'єрами.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив заступник голови Державної фінансової інспекції (колишньої КРУ) Денис Красніков.

«Цілі національної програми не виконано. Не створена єдина державна інформаційна база, і в самому Кабміні інформація з Мінекономіки до Мінфіну - з 4-го на 7-й поверх передається на дисках кур'єрами, а не з електронних комунікацій», - повідомив Д. Красніков.

За його словами, закупівля програмного забезпечення, як і закупівля систем безпеки, регламентована величезним числом ліцензій та сертифікатів, які захищають монопольне становище окремих компаній. «Пенсійний фонд України, обтяжений величезним дефіцитом бюджету, який дотує держава, закупив ліцензію для функціонування Інтегрованої комплексної інформаційної системи у компанії «Атлас» за 1,3 мільйона гривень. А на технічну підтримку цієї системи ПФУ в 2007-2010 роках було витрачено 11,2 млн грн, в 9 разів більше вартості самого програмного продукту», - підкреслив фінінспектор.

«Держпідприємство « Інформаційно-ресурсний центр» Держкомпідприємництва є всього лише технічним адміністратором Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та реєстру документів дозвільного характеру. А майнові права на комп'ютерні програми належать приватним структурам ТОВ «3-Т», «Фірма 3-Т», «Арт-Майстер», незважаючи на те, що вони отримали від держави 10,6 млн грн за впровадження програмного забезпечення, у тому числі авторської винагороди - більше 8 млн. Держпідприємство «Державний інформаційний центр» Міністерства юстиції здійснило оплату авторської винагороди компанії «Арт-Майстер» в 2007-2009 роках за впровадження державних реєстрів на суму в 205,2 млн грн, при тому, що вартість цих реєстрів не перевищує за оцінками експертів 24 млн, а вартість річної техпідтримки - не більше 5 млн грн. На жаль, це типова ситуація для сфери держзакупівель програмного забезпечення», - констатував Д. Красніков.

Докладніше читайте в матеріалі Юрія Бутусова «335 мільярдів! За держзакупівлі Янукович обіцяє карати» в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі