Бойко сподівається на 7 млрд грн інвестицій в альтернативну енергетику у 2011-му

Поділитися
© Getty Images
У розвиток альтернативної енергетики в Україні у 2011 році може бути інвестовано близько 7 млрд грн як державних, так і приватних коштів.

Такий прогноз висловив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко під час конференції "Енергетична політика України: питання нетрадиційного газу" у Києві в середу, 20 квітня.

"Вже зрозуміло, що 1 млрд грн цього року буде спрямовано на будівництво цих проектів альтернативної енергетики...1 млрд грн приблизно йде з бюджету і у шість разів більше - приватні інвестиції", - сказав він.

Ю.Бойко також повідомив, що сьогодні Кабінет міністрів розглядав концепцію програм енергоефективності.


Як повідомляло ZN.UA, раніше ЄБРР схвалив нову стратегію діяльності в Україні, у тому числі і в енергетичному секторі. Зокрема, ЄБРР має намір фінансувати проекти, що сприяють підвищенню загальної енергоефективності та зменшенню питомого обсягу викидів вуглецю в галузі. Він також буде підтримувати будівництво і модернізацію мереж електропередач та об'єктів, необхідних для інтеграції України в європейський енергетичний ринок.


За словами голови Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Миколи Пашкевича, уряд затвердив зміни до Державної цільової економічної програми з енергоефективності на 2010-2015 роки. Головною метою внесення змін до програми є сприяння розвитку виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива.

За його даними, частка чистої енергії в енергобалансі України з 2015 року буде становити не менше 10%. Загальний обсяг фінансування заходів програми буде збільшено з 285 до 360 млрд грн протягом п'яти років. Збільшення відбудеться у першу чергу завдяки залученню приватних інвестицій.

М.Пашкевич також уточнив, що на реалізацію програми у 2011-му передбачається виділити з держбюджету 910 млн грн, а також залучити з місцевих бюджетів 2 млрд грн, з інших джерел - 28 млрд грн. Фінансування буде спрямовано на будівництво та реконструкцію електромереж, пристанційних вузлів і підстанцій для приєднання об'єктів енергетики, які виробляють електроенергію з відновлювальних джерел.

Кошти також буде спрямовано на дослідження потенціалів регіонів країни щодо розміщення потужностей із генерації енергії з поновлюваних джерел, дослідження поточного стану малих ГЕС, дослідження вітропотенціалу України шляхом визначення пріоритетних районів розміщення вітру електростанцій.

Окрім того, фінансування піде на науково-дослідні роботи, виробництво енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива.

М.Пашкевич також уточнив, що агентство вже попередньо відібрало 172 проекти з 548, які було подано регіонами і буде реалізовано в рамках вищезазначеної програми.

Згідно з програмою, у результаті виконання цих заходів у 2011 році планується знизити енергоємність ВВП на 3,3% у порівнянні з 2010 роком і забезпечити зменшення частки природного газу та нафтопродуктів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі