Україна - Росії: у рублях газ дешевший

Поділитися
Україна готова перейти на розрахунок у рублях за енергоносії, якщо Росія перегляне формулу ціни на газ, заявив президент Віктор Янукович.

Таку заяву зробив президент України Віктор Янукович під час свого візиту до Черкас у четвер, 21 квітня.

"Перегляд розрахунків за газ Україною і Росією в рублевому еквіваленті - це для нас питання цілком прийнятне. Ми можемо на це піти, але ми вважаємо, що наші російські партнери при цьому мають застосувати знижувальний коефіцієнт у ціні на газ", - сказав він журналістам.

За словами В.Януковича, зараз йдуть переговори з даного питання за ініціативою України, "непрості переговори".

Президент підкреслив, що Україна має можливість розплачуватися рублями.

"Все одно рублева ціна буде прирівнюватися до курсу долара, тобто це має значення для нас несуттєве з точки зору економії фінансів. Але з точки зору того, що ми почнемо позитивний рух назустріч один одному у ціновій політиці, політиці торговельно-економічній, цей крок може бути виправданим", - сказав В.Янукович.

За словами президента, переговори зараз йдуть на рівні експертів, фахівців у газовій галузі та національних банків.

"Це питання є питанням найближчих переговорів, і якою буде відповідь на це питання - покаже час, але ми не стоїмо на місці", - сказав В. Янукович.

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що Україна сама просить перейти на рублі у розрахунках за газ.

Проте глава НАК "Нафтогазу" Євген Бакулін раніше заявляв, що це саме російська сторона запропонувала Україні перейти на розрахунок у рублях. Він також зазначив, що дана ініціатива наразі обговорюється з Національним банком України, який ставиться до цієї пропозиції позитивно.


Згідно з підписаними у січні 2009 року російсько-українськими газовими контрактами на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується за формулою, що враховує зміну цін на мазут і газойль у попередні дев'ять місяців. При цьому в якості базової ціни було обрано ціну $450 за 1000 куб. м, яка, на думку переважної більшості українських експертів, значно перевершує ціни постачань російського газу для інших країн Європи, хоча в ціні газу для України відсутня плата за транзит.

Нова українська влада у квітні 2010 року в Харкові в обмін на продовження на 25 років оренди бази Чорноморського флоту домоглася знижки в ціні газу для Києва у розмірі 30%, але не більше $100 за 1 тис. куб. м.

У результаті в другому кварталі 2010 року ціна знизилася до $232,86 за 1 тис. куб. м з $305,68 за 1 тис. куб. м на квартал раніше. Але потім вона стала потроху зростати через подорожчання нафти на світовому ринку: у третьому кварталі вона досягла $248,72, у четвертому - близько $252 за 1 тис. куб. м.

Цього року у зв'язку з різким зростанням цін на нафту, яке було викликано подіями в Північній Африці і на Близькому Сході, ця тенденція тільки підсилилася. У першому кварталі ціна зросла до $264 за 1 тис. куб. м, у другому - приблизно до $295 за 1 тис. куб. м. У цілому за підсумками року експерти прогнозують середню ціну постачань - $300 за 1 тис. куб. м, хоча спочатку "Газпром" оцінював її у $280 за 1000 куб. м.

Фінансові експерти також вказують на додаткові валютні ризики в разі переходу не просто на розрахунки в рублях (зі збереженням ціноутворення в доларах), а на встановлення рублевих цін. Зокрема, у порівнянні з датою підписання контрактів у січні 2009 року рубль подорожчав по відношенню до гривні на 19,7%, тоді як долар - лише на 3,4%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі