Визнання недійсною газової угоди в українських судах залишить Україну без газу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Визнання недійсною газової угоди між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» від 19 січня 2009 року в українських судах за позовом органу державної влади в цивілізованих правових системах розглядатиметься як неприпустиме втручання держоргану у контрактні відносини між господарюючими суб’єктами.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише адвокат, юрист-міжнародник Максим Алінов. Він пояснює, що газова угода містить так зване «арбітражне застереження» – норму, яка встановлює, що будь-які спори, розбіжності або претензії у зв’язку з цією угодою, її порушенням, розірванням або недійсністю будуть остаточно вирішуватися в арбітражі згідно з регламентом Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм (стаття 8 угоди від 19 січня 2009 року).

Водночас українській судовій практиці відомі випадки, коли зовнішньоекономічний контракт, який також містив «арбітражне застереження», визнавався недійсним за рішенням українського суду – у тому разі, якщо питання недійсності такого контракту порушувалося в українському суді не однією з його сторін, а органом державної влади (наприклад певним міністерством чи Генпрокуратурою), і «арбітражне застереження» не застосовується.

За словами М.Алінова, таке рішення українського суду не буде визнане і не матиме юридичної сили за межами України. «Воно призведе до припинення поставок російського газу в Україну. Більше того, українська сторона саме зажене себе у глухий кут: будучи зобов’язаною виконувати рішення українського суду в силу законів України, офіційний Київ не матиме правових підстав для купівлі газу для цілей споживання в Україні та для оплати такого газу. У такій ситуації -з урахуванням специфіки функціонування газотранспортної системи України -почнеться відбір частини російського газу, що транзитується через українську територію для європейських споживачів. Усе це дасть підстави «Газпрому» та Кремлю звинуватити Україну у розв’язанні нової газової кризи на Європейському континенті; і українська сторона не матиме аргументованих юридичних заперечень з цього приводу, оскільки в основі такого розвитку подій буде нелегітимне рішення українського суду», - пише адвокат.

Таким чином, за його словами, єдиним легітимним шляхом визнання недійсною або розірвання газової угоди від 19 січня 2009 року (за відсутності домовленості між «Нафтогазом» і «Газпромом») є звернення НАК «Нафтогаз України» з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Максима Алінова «Українсько-російська газова угода: судова перспектива?»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі