Бійтеся данайців, що дари підносять…

Поділитися
Нового секретаря Київради Галину Герегу не можна купити. Проте можна використати?

У вівторок, у результаті багаторівневих комбінацій центральної влади в столиці, секретар Київради Олесь Довгий пішов у відставку. Прощальна промова Олеся Станіславовича була традиційно цинічною, але життєствердною. Член «молодої команди» подякував колегам за «багатолітню успішну співпрацю, якою не перестає пишатися», і побажав терпіння. Народні обранці, які, зрозуміло, готові, незважаючи ні на що, дотерпіти до 2012 року, оратору аплодували. Дехто навіть просльозився. Результати діяльності очолюваного Довгим органу, як відомо, сьогодні активно вивчає прокуратура. (Цього тижня, до речі, заступник голови столичної адміністрації Олександр Пузанов особисто передав зведені результати моніторингової групи КМДА до прокуратури Києва, що й підтвердив DT. UA)

404IMAGE 3.jpg?1303817492
404IMAGE 3.jpg?1303817492
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

І вже в середу в результаті не менш складних комбінацій Банкової звільнене крісло секретаря зайняла досі мало відома широкій спільноті представниця столичної фракції «Громадський актив Києва» (ГАК) Галина Герега. (Зауважимо, що основним публічними «успіхом» цього депутатського формування досі вважалося його синхронне голосування на знаменитій сесії 1 жовтня 2007 року, коли з активів Києва успішно вилучили 1 300 га землі.) При цьому важливо, що співвласницю (спільно з чоловіком Олександром Герегою) майна на 395 млн. дол., за версією «Форбс», і будівельної торгової мережі «Епіцентр» як «порядну жінку третього тисячоліття» презентував публіці сам очільник «молодої команди», що умикнула в столиці власності і землі на 70 мільярдів, мер Черновецький. Як і велить закон.

Тим самим Леонід Михайлович заполірував не тільки свою лояльність до центральної влади, а й повний абсурд столичних подій.

Отже, крім того, що новий секретар Галина Федорівна Герега, за свідченням голови фракції ГАК Олександра Пабата, «чудово готує салатики», а на думку багатьох депутатів - є жінкою приємною й неконфліктною, - на своєму першому брифінгу вона вирізнилася ще й непідробною відвертістю. Зізнання перед журналістами «я робила помилки, але не маю наміру їх повторювати» навряд чи могло когось залишити байдужим. Адже, по суті, Галина Федорівна озвучила нове публічне кредо Київради, яке тонко сформулювали на Банковій, намагаючись дотягнути її нинішній склад до чергових виборів.

«Вони більше не порушуватимуть закон, бо тепер ними керують не Черновецький і Довгий, а Попов і Герега» - ніби каже киянам Банкова. Це посилання стає особливо актуальним у контексті прагнення президентської команди пом’якшити негатив для об’єктів київрадівської революції, адже тепер більшість Черновецького просто перейменована на більшість Попова. Тому що в більшості Попова голосуватимуть ті самі: Блок Черновецького (підвішений на гачок кримінальних справ), ПР (туди тепер потягнуться соратники Леоніда Михайловича), ГАК і Блок Литвина (один спонсор - Хмельницький) et cetera.

І у зв’язку з цим абсолютно зрозуміло, чому опозиційна фракція Кличка та осколки БЮТ, які не голосували Герегу, стверджують, що з приходом «ставлениці олігарха-регіонала» змін очікувати не доводиться. Як, утім, має право на життя й думка деяких представників оточення Олександра Попова, які стверджують приблизно таке: «Депутати - це лише багнети, що виконували команди мозку - Черновецького, Супруненка, Довгого... Мозок пересаджено. Тепер багнети виконуватимуть інші команди. І це вже не зовсім та формула рівності більшості Черновецького і Попова, про яку ви кажете».

Ось тут, мабуть, не будемо починати розмірковувати про роль місцевого самоврядування в історії європейської столиці та громадянської позиції кожного конкретного депутата, якому виборець довірив представляти свої інтереси... Тема безперспективна. Спробуємо розібратися в тому, які сигнали можуть передаватися новим «мозком» старому дипкорпусу. І тут фігура «темної конячки» (чи «троянського коня»?) Галини Гереги не менш важлива, ніж образ борця за справедливість та повернення украдених активів Олександра Попова, що поступово вибудовується.

А чому, власне, «гаківка» Герега, а не регіонал Дейнега? Тому що посада голови комісії з власності останнього не дуже чиста в очах громадськості? То й Герега, за її ж визнанням, не кофтинки в залі Київради плела. Тому що Дейнега міг бути людиною Супруненка? (Хоча сам Володимир Петрович вважає себе виключно людиною Горбаля.) То й Герега, за твердженням обізнаних людей, не з пішаками дружбу водить... «Її неможливо купити, бо їй - успішному бізнесмену - не потрібні гроші», - кажуть романтики з КМДА. «Але нею - успішним бізнесменом - можна маніпулювати», - додають реалісти звідти ж. І, можливо, мають підстави для таких заяв.

Насправді ТОВ «Епіцентр К», яким Герега володіє спільно з чоловіком, виявилося досить закритою структурою. Відкритої інформації про власників - нуль. Про можливих інвесторів - а шанс відкрити такий великий бізнес в Україні у 2003 році, судячи з офіційних трудових біографій його публічних власників, схожий на диво, - також нічого не відомо. Можливо, мають рацію ті, хто стверджує, що Гереги - молодші партнери американських бізнесменів... під якими криються успішні вітчизняні підприємці. Адже відомо тільки, що першим вивів, якщо можна так сказати, у люди Галину Федорівну Сан Санич Омельченко. Забезпечити ж таке уважне ставлення столичного градоначальника до пари бізнесменів-початківців міг (за наявною версією) екс-глава адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук, «який сидів у пакеті». У середині двохтисячних моральну підтримку бізнесові з боку президента Ющенка могла побічно забезпечити Оксана Білозір - однокласниця й близька подруга Галини Гереги. (Ющенко був присутній на відкритті одного з гіпермаркетів у столиці.)

Так чи інакше, але на 2010 рік бізнес подружжя Гереги налічував 16 торговельних точок по всій Україні. Плюс наприкінці весни 2009 року Гереги сконцентрували 5% акцій польського Lentex - одного з найбільших заводів у Східній Європі з виробництва покриття для підлоги. Тим самим підтвердивши експансію як свою офіційну маркетингову стратегію. Однак, розповідають депутати, влітку 2010-го (після приходу на Банкову нового господаря) «Епіцентр» опинився в епіцентрі уваги людей із найближчого оточення Януковича. Компанію довго перевіряли. За непідтвердженими даними, прокуратура. «Герега не ходила на засідання Київради і здавалася дуже пригніченою», - згадує депутат.

Як Галині Федорівні вдалося вирішити проблеми, а згодом - ще й отримати портфель секретаря Київради, залишається тільки здогадуватися. Розуміючи, що сьогодні ніхто, крім самої Гереги (вона не відповіла на жоден наш дзвінок, а її компанія - на офіційний запит), не може дати гарантій, що в пакеті акцій «Епіцентру К» не з’явився третій зайвий. З Донецька, Єнакієвого чи Києва. Та й побачимо ще, що станеться з його прямим конкурентом «Новою лінією»... Де недавно інвестиційний фонд Dragon Capital витіснив ключових акціонерів компанії братів Шандр (сьогодні продають рештки акцій). Ринок гуде, що в результаті «Нову лінію» може поглинути одна велика вітчизняна мережа...

Насправді ми навряд чи описували б усі ці бізнесові страшилки, якби не знали, наскільки уразливий сьогодні бізнес в Україні. (А Галина Герега, мабуть, хотіла б його розвивати.) Якби не мали на руках конкретних прикладів того, яким, м’яко кажучи, нестійким борцем за інтереси виборців виявилася член фракції ГАК Галина Герега, чия картка справно голосувала за командою Довгого. Навіть тоді, коли Герега була відсутня в залі, вирішуючи свої «виробничі проблеми». Тому далеко не факт, що зобов’язання Гереги перед тими, хто пролобіював її обрання в Януковича, не візьмуть гору над зобов’язаннями Попова перед киянами.

Таким чином, можна констатувати, що в різниці завдань, обумовлених, знову-таки, різними інтересами груп впливу в ПР, полягає основна інтрига в столиці. Нестійкість і нестабільність цієї конструкції Банкова, безумовно, усвідомлює. Як, усвідомлює й те, наскільки непереконливий вигляд матиме голова адміністрації Попов на тлі імітації покарання команди Черновецького, а головне - самого Черновецького, а також непрозорого повернення активів. Тому цілком можна очікувати, що вибори в Києві у 2012 році відбудуться на мажоритарній основі, - так кандидатам від влади легше буде відстроїтися від «успіхів» соратників по бізнесу. Більше того, повноваження мера столиці (і не тільки) регіони можуть і далі обмежувати на законодавчому рівні. Що, власне, вже відбувається. І в Києві, і в Чернівцях, де рада, контрольована Фірташем, послала у відставку мера Федорука. А ВР не підтримала постанову про дострокові перевибори мера Чернівців, незаконно залишивши владу у «свого» секретаря ради. Але це тема вже іншої розмови.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі