Вплив об’єкту «Укриття» на навколишнє середовище зараз менший, ніж від блоку діючої АЕС

Поділитися
© azkongress.com
Вплив об’єкту «Укриття» над четвертим блоком Чорнобильської АЕС на навколишнє середовище зараз менший, ніж вплив діючого блоку атомної електростанції, заявив в ефірі «Радіо Свобода» голова Державного агентства України з управління зоною відчуження МНС України Володимир Холоша.

«Що стосується витоку радіації, то ми маємо навколо цієї аварійної ядерної установки зараз так зване «Укриття», яке за останні роки було застабілізоване і зроблене більш безпечним. Це оцінка не лише наших експертів, будівельників, але й оцінка міжнародних експертів, що 15 років воно буде ще нести свої функції захисні, захисних бар’єрів, поки буде побудована нова безпечна оболонка, більш герметична, більш надійна», - повідомив В.Холоша.

За його словами, новий вибух зараз просто неможливий. «І ми ведемо щоденний моніторинг, щоденний контроль. Раніше у 1990-х роках там була температура і більше за 100 градусів, і 200, і 300, і так далі. Зараз температура 40, 50 градусів, тобто воно контролюється. Видно, що там немає такої небезпеки», - наголосив В.Холоша.

«Що стосується залишків палива, яке в чотирьох форматах зараз присутнє і у вигляді паливномістких мас, і у вигляді окремих фрагментів палива, і у вигляді пилу, деяка там фрагментація відбулася, і у вигляді розчинів, то це все відомо і контролюється», - сказав він.

«Звичайно, об’єкт «Укриття» є потенційно небезпечним об’єктом, тому що 95% тієї активності, яка була напрацьована в реакторі, залишилася всередині, тобто вилетіла тільки незначна частина з газами і з частинками палива. І то основна частина у зоні відчуження, все інше розвіялося, а потім розпалося», - повідомив В.Холоша.

За його словами, ситуація в зоні відчуження значно покращилася. «У нас за 25 років проведених робіт і фізичних процесів частина радіонуклідів розпадається в силу просто фізичних процесів. Плюс процеси дезактивації проводилися і так далі. Ситуація в зоні кардинальним чином змінена на краще. Все досліджено, зрозуміло, де є радіація», - розповів голова Державного агентства.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі