Тимошенко звернулася до суду Нью-Йорка з позовом проти Фірташа і "РосУкрЕнерго" (документ)

Поділитися
© Новинар
Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вирішила зробити "подарунок" владі до річниці "харківських угод", звернувшись до суду Нью-Йорка (США) з позовом проти співвласника газового трейдера компанії "РосУкрЕнерго" (РУЕ) - бізнесмена Дмитра Фірташа.

Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вирішила зробити "подарунок" владі до річниці "харківських угод", звернувшись до суду Нью-Йорка (США) з позовом проти співвласника газового трейдера компанії "РосУкрЕнерго" (РУЕ) - бізнесмена Дмитра Фірташа.


Як повідомляє Reuters, Ю.Тимошенко від імені українського народу подала позов до окружного суду США на Манхеттені у вівторок, 26 квітня. У позові вона звинувачує низку неназваних окремих осіб та компаній (т.зв. "John Doe") в ошуканстві громадян України шляхом маніпулювання рішенням арбітражного суду Стокгольма (про повернення НАК "Нафтогазом" 12,1 млрд куб. м газу компанії "РосУкрЕнерго"), що "підриває верховенство права в Україні".

У судовому позові сказано, що це рішення на користь Д.Фірташа було "використано як засіб отримання величезних сум грошей, з якими Д.Фірташ і його партнери можуть і надалі поширювати корупцію, яка охопила всі рівні влади, придушувати політичне інакомислення через залякування, вимагання та інші порушення основних прав людини і політичних прав", повідомляє Bloomberg.

Окрім того, до даного позову приєдналися 110 невідомих осіб, частина яких, згідно з позовом, "стали об'єктами політично мотивованих розслідувань і вибіркових переслідувань" з боку нинішніх лідерів України.

Як пізніше написала у своєму твіттері сама Ю.Тимошенко, вона почала міжнародне слідство тому, що вітчизняні суди, на її думку, "здатні лише обслуговувати владу".

"Будемо захищати інтереси України в міжнародних судах. Фірташ поверне 12,1 млрд куб. м газу державі", - висловила впевненість вона і назвала позов до американського суду "по корупції РУЕ" "подарунком Януковичу-Фірташу до річниці харківських угод".

Як повідомлялося, 8 червня 2010 року Стокгольмський арбітражний суд задовольнив позов "РосУкрЕнерго" до "Нафтогазу" про незаконне розмитнення 11 мільярдів кубометрів газу. Суд постановив повернути газ РУЕ, а також повернути додатково 1,1 мільярда кубів газу в якості компенсації за порушення умов контракту.

19 липня 2010 року компанія РУЕ звернулася до Шевченківського районного суду Києва з клопотанням про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 року.

24 листопада минулого року Верховний суд України підтвердив рішення Шевченківського районного суду Києва від 13 серпня і Апеляційного суду Києва від 17 вересня, якими було підтверджено правомірність рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 року, відповідно до якого "Нафтогаз" зобов'язаний повернути компанії 11 мільярдів кубометрів газу і виплатити штраф у товарній формі в розмірі 1,1 мільярда кубів газу.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі