Україна через 30 днів може отримати право оскаржити газові контракти в Стокгольмі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Через 30 днів спливає термін, протягом якого Київ і Москва мають врегулювати спірні питання з постачань російського газу в Україну.

Відповідно до газової угоди, підписаної між НАК «Нафтогаз Україна» і ВАТ «Газпром» у січні 2009 року, всі суперечки, які сторони не зможуть врегулювати шляхом переговорів протягом 30 днів з моменту їх виникнення, «будуть остаточно вирішені шляхом арбітражу відповідно до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма ». Арбітражне рішення буде остаточним і обов'язковим для обох сторін.

Як повідомляло ZN.UA, офіційно переговори про зниження ціни на російський газ для Україні стартували сьогодні, 28 квітня. Таким чином, якщо сторони не дійдуть згоди протягом 30 днів, Україна отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу з метою оскаржити невигідні для себе газові угоди.

Закон Швеції про контракти передбачає, що комерційний контракт може бути визнаний недійсним, зокрема, у випадках, якщо його заключили під тиском, або під примусом, або в результаті шахрайського обману, або з використанням скрутного становища іншої сторони (в тому числі з метою отримання очевидно диспропорційної вигоди), або якщо сторонам контракту не було відомо про певні обставини при його укладанні, з урахуванням яких несправедливо вимагати виконання такої угоди.

Нагадаємо, за підсумками переговорів, що відбулися сьогодні між міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка і голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера було прийнято рішення провести наступний раунд переговорів у середині травня 2011.

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов у черговий раз заявив, що газового монополіста влаштовує контракт з українською стороною.

Раніше українська сторона неодноразово заявляла про необхідність перегляду формули ціноутворення на російський газ. Зокрема, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, справедлива ціна на газ для України складає 200 дол за тисячу кубометрів. «Газпром» відповідав на це, що не бачить підстав для перегляду формули ціноутворення.


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі