Авторитарний президентський режим відмежовує Україну від ЄС

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Встановлюючи авторитарний президентський режим, Україна відмежовується від Європейського Союзу і примикає до загального поля з Росією. Таким чином вона фіксує роздільчу лінію уздовж західного кордону України з Польщею.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише німецький експерт, екс-керівник Фонду імені Фрідріха Еберта Вінфрід Шнайдер-Детерс.

«І «донецька» кадрова політика президента Януковича зміцнює його владу, проте, перефразовуючи знаменитий вислів Віллі Брандта після падіння Берлінської стіни, заважає «зростатися разом тому, що має бути разом». Мету, яку ставить К.Грищенко, а саме зближення Сходу і Заходу Європи, не можна здійснити за допомогою адаптації України до переважаючої нині у Росії моделі "керованої демократії"», - пише автор.

На його думку, «дух, який панує в Україні після інавгурації президента Януковича, не можна назвати європейським». Економіка і безпека дійсно є фундаментом загальноєвропейської архітектури. Але на ньому мають бути надбудовані демократичні принципи, такі як верховенство права, свобода слова та інші, які є сенсом існування Союзу Європейського. Бо в «надбудові» Європейського дому демократична й авторитарна форми правління існувати поряд не можуть, вважає експерт.

Він також підкреслює, що Європейський Союз зацікавлений у поширенні своїх цінностей на "іншу Європу", тому що впевнений у тому, що на їх основі буде досягнуто політичної стабільності і економічного благополуччя. До того ж держава в його розумінні служить вільному громадянинові і не перетворює, як в авторитарних системах, громадян на слуг держави, тобто правлячої «еліти».

«На противагу справжнім демократіям «дефектні» демократії, тобто закамуфльовані під демократичні авторитарні системи, є потенційно нестабільними. Утворити міцне загальноєвропейське співтовариство, Пан'європейський союз, можна лише на основі демократичних принципів. Отже, щоб стати «загальноєвропейським чинником», Україна повинна виконати не тільки свої економічні «домашні завдання», тобто провести реформи в економіці і суспільстві, а й подбати про те, щоб політична стабільність і «ефективний уряд»
ґрунтувалися на демократичних принципах. Її завданням також повинно стати забезпечення осмотичного транзиту понять європейської політичної культури через Україну до Росії», - пише експерт.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Вінфріда Шнайдер-Детерса «Європейська функція України, або Як Україна може стати "загальноєвропейським чинником"».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі