Після свят російська делегація завітає до Києва на газові переговори

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Микола Азаров заявив, що за підсумками нещодавнього візиту Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка до Москви досягнуто «першого конструктивного результату» у переговорах про ціну на російський газ, і після травневих свят переговорний процес буде продовжено.

«Після свят слід очікувати у відповідь на візит Юрія Бойка візиту його візаві...Я переконаний, що за наявності політичної волі, а вона є у керівництва Росії, ми знайдемо компроміс», - сказав прем'єр-міністр України в ефірі телеканалу «Україна», повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Україна навела Росії вагомі аргументи для перегляду формули ціни на газ, заявив М.Азаров: «Ми росіянам показали, що зараз Україна отримує газ за формулою Тимошенко значно дорожче, ніж Німеччина, Польща. Це хіба нормально? Це що, вписується у наше стратегічне партнерство? Тобто аргументи, які навів наш Президент, і аргументи, які зараз ми наводимо - досить серйозні. І по правді кажучи Росія змушена буде з нами погодитися», - вважає український прем'єр.
Він також вкотре підкреслив, що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, давши вказівку підписати газові угоди, "завдала своїми діями колосальних збитків країні".

М.Азаров заявив, що Україна не стане подавати до суду позов, щоб розірвати газові угоди з Росією: «У відносинах з партнерами вдаватися до судового розбору, до судових позовів, це, я б сказав, остання справа», - заявив прем'єр.

У той же час, в ефірі "Першого Національного" М.Азаров, говорячи про газові угоди України і Росії, заявив: «Не може існувати договір, який одну сторону влаштовує, а іншу ні. Вся практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. І ось він зараз настав».

Окрім того, голова уряду проінформував, що газойль в енергетиці України практично не застосовується, а тому в газовій формулі доречно його замінити на вугілля. «Мова йде про європейський підхід, коли вартість газу прив'язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. А який ресурс може замінити газ в Україні? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. Так чому ж не прив'язатися в цій формулі до вугілля?», - зазначив прем'єр-міністр, нагадавши, що для України прийнятною є ціна газу приблизно у 200 дол за тисячу куб. м з урахуванням знижки, отриманої за "харківськими угодами".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі