Китайська гречка обійшлася Україні в 2,5 рази дорожче звичайного

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Дефіцит гречки дав привід уряду України закупити цю крупу в Китаї за ціною, яка в 2,5 рази перевищує стандартну її вартість. При цьому компанія, через яку держава здійснила закупівлю, була обрана без будь-якого тендеру, фактично «за гарні очі».

Як стало відомо ZN.UA, таку інформацію повідомили в Державній продовольчо-зерновий корпорації Україні (ДПЗКУ) у відповідь на відповідний депутатський запит Володимира Ар'єва.

Зокрема, як розповів народний депутат, він просив розкрити дані про вартість закупленої Україною китайської гречки. У відповідь у ДПЗКУ повідомили, що «ціна однієї тонни товару складає 1750 USD на умовах CIF (Одеса), тобто ціна в Одесі - 14 тис. грн за тонну».
«При цьому професіонали, які працюють на зерновому ринку, і до яких я одразу звернувся за роз'ясненнями, відзначили, що це дорого. Навіть занадто дорого для такої гречки, яку виробляють у Китаї, і навіть з урахуванням CIF (страховка і транспортування, - ред.)», - говорить В. Ар 'єв.
За його словами, максимальною ціною для постачання китайської гречки в Україні фахівці називають не більше 700 USD. «Тобто ціна в 1750 USD абсолютно неадекватна і значно завищена. Абсолютно не зрозуміло, на що пішли ще 1000 USD», - підкреслює народний депутат. «Тим паче не зрозуміло, навіщо закуповувалася ця гречка в Китаї, якщо вона виявилася дорожчою, ніж українська», - запитує він.
Ще один цікавий момент: у своїй відповіді ДПЗКУ відзначає, що після транспортування в регіони прибула напередодні до Одеси першої партії гречки, її ціна при продажу в роздробі буде враховувати «мінімальні фіксовані торговельні націнки з урахуванням витрат на розмитнення і доставку». Тут варто відзначити, що раніше Верховна Рада спеціально під закупівлю китайської гречки скасувала мито на її імпорт, встановивши на рівні 0%.
«Тобто, виходить, що в ГПЗКУ цим хочуть виправдати необгрунтовано високу ціну гречки. Адже, як розповіли в уряді, її будуть продавати населенню по 19 грн / кг, а не по 14 грн, як анонсувалося раніше », - обурюється народний депутат.
Крім того, розповідає В. Ар 'єв, у своєму запиті він просив розкрити інформацію про проведені тендери. Так, за версією ДПЗКУ, після «попереднього моніторингу зернового ринку України на предмет визначення контрагента для термінових постачань гречаної крупи з Китаю», була обрана відома компанія «Хліб Інвестбуд».
Обгрунтуванням для такого вибору у відомстві називають те, що вона «найбільш оперативно змогла б здійснити закупівлю» і раніше вже «підтвердила свої можливості успішним виконанням аналогічних контрактів». Ще одним «плюсом» в ДПЗКУ порахували державну частку власності в компанії, що, по ідеї, має «забезпечити додаткові гарантії поставок гречки в Україну».
«Таким чином, з тієї інформації, яку вони мені надали, випливає, що ніякого тендеру фактично проведено не було, і «Хліб Інвестбуд» був обраний «просто тому що він такий хороший», - обурюється В. Ар 'єв.
Нагадаємо, що контракт з китайською стороною на постачання 20 тис. тонн гречки в Україні був підписаний ще в середині лютого цього року. Для того, щоб товар потрапив до України, було потрібно більше двох місяців - тільки в кінці квітня перша партія з 504 тонн крупи прибула в порт Одеси. Як обіцяють в уряді, протягом травня гречка буде вже доставлена ​​на прилавки на місцях.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі