Євросоюз хоче міняти правила Шенгену

Поділитися
© Mehdi Fedouach
Голови МВС країн Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі висловилися за зміну правил, що діють у Шенгенській зоні. Приводом стали односторонні дії Данії, яка тимчасово ввела контроль на кордоні з Німеччиною і Швецією.

На минулій в Брюсселі в четвер, 12 травня, зустрічі більшість учасників запропонували розглянути можливість більш чіткого визначення норм, що виключають одиночні дії окремих держав.

"Було висловлено думку про необхідність захисту і зміцнення шенгенської системи", - заявила після зустрічі комісар ЄС із внутрішніх справ Сесілія
Мальмстрем.
За її словами, більшість глав МВС вважають за необхідне більш чітко сформулювати положення, що стосуються тимчасового введення прикордонного контролю в Шенгенській зоні задля того, щоб запобігти односторонним і не скоординованим діям.
Водночас Мальмстрем підкреслила, що такі заходи можуть вводитися лише в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Наприклад, у зв'язку з несподіваним припливом біженців або якщо одна з країн ЄС виявиться не в змозі контролювати свої зовнішні кордони.
Глава МВС Німеччини Ханс-Петер Фрідріх заявив, що Берлін не в захваті від наміру Данії "знову встановити шлагбаум". За його словами, данців можна зрозуміти, але занепокоєння викликає той факт, що рішення про введення контролю на кордонах приймається в результаті внутрішньополітичного тиску.
Тим часом датський міністр з розвитку співробітництва Серен Пінн відкинув критику партнерів по ЄС і запевнив, що Копенгаген планує лише проведення окремих цілеспрямованих перевірок і не має наміру повертатися до системи тотального контролю.
За його словами, посилення митного режиму не суперечить Шенгенським угодами і є важливою складовою частиною боротьби з міжнародною
злочинністю. Хвилю критики в ряді країн Євросоюзу і в самій Данії у зв'язку з прийнятим рішенням міністр охарактеризував як "багато галасу даремно".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі