ФДМ має намір вивести на продаж 700 заборонених до приватизації об'єктів

Поділитися
© ZN.UA
Фонд державного майна України ініціює виключення з переліку заборонених до приватизації близько 700 підприємств, багато з тих секторів, які раніше ніколи не пропонувалися до продажу.

Про це заявив глава Фонду державного майна (ФДМ) України Олександр Рябченко, виступаючи на 7-ій щорічної конференції Інституту Адама Сміта "Український інвестиційний саміт", що проходить в Лондоні 15-18 травня.

"Це підприємства авіабудування, Національного космічного агентства, солевидобувні, виногорілочні, з виробництва та ремонту залізничної техніки, ряд підприємств оборонного замовлення", - сказав він.

А. Рябченко також повідомив, що протягом двох років буде проведена приватизація компаній електроенергетики. "З теплової приватизації та енергопостачання держава повинна піти, тому що вже половина ринку приватизована", - зазначив глава приватизаційного відомства.

Він уточнив, що цього року на продаж будуть виставлені енергогенеруючі компанії "Дніпроенерго" і "Західенерго", а також 9 енергопостачальних компаній (обленерго).

"Будемо продавати пакетами по чотири компанії: одну генеруючу компанію і три обленерго, через два місяці - ще чотири, а потім три обленерго", - пояснив голова ФДМ. Він спрогнозував, що до кінця року вдасться продати або всі 11, або перші 8.

У той же час він відзначив, що в статутному капіталі НАК "Енергетична компанія України" залишаться блокуючі пакети по 25% +1 акція.

Крім того, у своєму виступі він повідомив, що ФДМ ініціює продаж ряду підприємств на аукціонах на пониження ціни. Зокрема, на його думку, переоцінені в результаті недосконалої методики оцінки підприємства необхідно приватизувати на аукціонах на пониження ціни.

"Є таке полтавське підприємство "Знамя". Його оцінили в 120 млн грн, а реальна ціна - 20-25 млн грн. І ми ніяк не можемо його продати", - пояснив він свою позицію на 7-ій щорічній конференції Інституту Адама Сміта "Український інвестиційний саміт ", що проходить в Лондоні 15-18 травня.

"Ми вводимо інструмент, який дозволить продати в таких випадках: аукціон на пониження ціни. Кожне підприємство коштує стільки, скільки за нього готові заплатити", - зазначив О. Рябченко.

Він також піддав критиці рішення попереднього уряду про включення землі в статутні капітали підприємств, що приватизуються. Як приклад глава ФДМ назвав київський завод "Маяк", який спочатку оцінили в 23 млн грн при орієнтовній ринковій ціні близько 35 млн грн, проте після внесення землі його ціна зросла до 260 млн грн і воно потрапило в неліквіди.

"Ми б хотіли мати контакт з покупцями до того, як буде продаж, щоб не занадто розійтися з ними в очікуваннях за ціною і умовами приватизації", - зазначив також О. Рябченко.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі