Чернівецький університет може стати п’ятою українською пам’яткою ЮНЕСКО

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© ZN.UA
Наприкінці червня в Парижі може здійснитися мрія мешканців Чернівців про включення найкращої пам’ятки краю до заповітного списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Принаймні до порядку денного це питання вже включено.

Як повідомила кореспонденту ZN.UA начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міськради Олена Пушкова, всі підготовчі роботи щодо головного корпусу Чернівецького національного державного університету імені Юрія Федьковича були проведені лише за кілька років.

«Київський інститут памяткоохоронних досліджень, куди ми звернулись за допомогою, за підготовку номінаційного досьє для включення пам’ятки до списку ЮНЕСКО, запросив за ці роботи 2,3 млн грн. Тому було прийнято рішення доручити їх виконання науковцям і студентам Чернівецького університету. З цим завданням вони справились успішно. Була проведена велика пошукова робота. Єдине, що допоміг київський інститут, визначити буферну зону пам’ятки. Сьогодні її територію складає близько трьох гектарів. Нещодавно приїжджав експерт міжнародної ради ІКОМОС, який обстежив пам’ятку та територію буферної зони. Поки що не знаємо, який він дасть висновок, але дуже сподіваємося на позитивний результат», - говорить О.Пушкова.

Про успіх Чернівців свідчить хоча б те, що в Україні нині налічується близько 15 об’єктів, які очікують на включення до основного списку кандидатів до світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що зараз у списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Україна представлена чотирма об’єктами: Софією Київською та Києво-Печерською лаврою, історичним центром Львова та спільним українсько-словацьким природним об’єктом «Букові праліси Карпат». Тепер до них може приєднатися і Чернівецький університет.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі