«Нафтогаз» намагався продати на аукціоні лисичанський бензин за завищеними цінами

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
НАК «Нафтогаз України» не змогла реалізувати на першому аукціоні, який відбувся у вівторок, 17 травня, жодної тонни нафтопродуктів, вироблених Лисичанським нафтопереробним заводом (ПрАТ «​​ЛИНІК», Луганська область).

Відповідне повідомлення розміщено на сайті Товарної біржі «Перша незалежна біржа», на якій проводилися торги. За інформацією біржі, всього на аукціон було виставлено 12,5 тис. тонн нафтопродуктів: по 5 тис. тонн бензину марки А-92 і дизельного палива, а також 2,5 тис. тонн бензину марки А-95.

Марка

Середня по ринку

Пропозиції дилерів «ТНК-ВР Коммерс»

Пропозиції «Нафтогазу України»

А-92

12 410

12 450

13 189

А-95

12 860

13 010

13 734

ДП

10 170

10 250

11 674

З таблиці випливає, що стартові ціни бензинів на торгах були на 6% вищими, ніж середня вартість нафтопродуктів на ринку. Стартова ціна дизпаливо на аукціоні «Нафтогазу» виявилася на 15% вищою, ніж вартість аналогічного ресурсу у дилерів «ТНК-ВР Коммерс».

Таким чином, запропонована «Нафтогазом» ціна на бензин марки А-95 з урахуванням середнього транспортного залізничного тарифу склала 10,55 грн за літр, на дизпаливо - 9,90 грн за літр.

Як повідомлялося, Експертно-аналітична група (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України зберегла граничну рекомендовану ціну палива марки А-95 на рівні 10,0 грн/літр.

Характерно, що аукціон «Нафтогазу» не було проанонсовано: за словами учасників ринку, ніякої інформації про проведення аукціону напередодні не було. У той же час, на 18 травня у графіку біржі значаться лише аукціони «Укргазвидобування» - 12 і 24 травня, а також 1 червня.

Представник біржі відмовився відповісти по телефону на питання про причини відсутності будь-якої завчасної інформації про аукціон, запропонувавши оформити письмовий запит.

Проект давальницької переробки нафти на Лисичанському НПЗ було ініційовано міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком з метою стабілізації цін на нафтопродукти. Передбачається, що щомісяця завод буде переробляти 100 тис. тонн сировини, а отримане паливо буде продаватися на аукціонах.

Перші партії нафти для «Нафтогазу» надійшли на Лисичанський НПЗ на початку травня, вартість послуг заводу складає 288 грн за тонну.

У той же час, ціна закупівлі нафти «Нафтогазом» складає 784 дол за тонну, що на 50 дол за тонну вище вартості нафти, що постачається ТНК для власної переробки.
Експерти відзначають, що при такій ціні нафти і сформованих цінах на нафтопродукти в Україні проект давальницької переробки нафти на Лисичанському НПЗ буде для «Нафтогазу» збитковим.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі