Кабмін розмірковує про скасування пільг при оподаткуванні імпорту ліків

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За даними джерел ZN.UA, Кабінет міністрів розглядає питання про скасування пільг з оподаткування при імпорті лікарських засобів.

У 2010 році сума лише офіційних аптечних продажів склала 2,5 млрд дол. У грошовому відношенні ринок виріс приблизно на 18% у порівнянні з 2009 роком. За перші два місяці 2011-го обсяги продажу ліків в аптеках зросли ще на 15% в порівнянні з 2010-м, і, на думку експертів ринку, продажі ліків через аптеки в 2011 році можуть скласти до 24 млрд грн.

Не перший раз за останні роки в українському уряді виношуються плани з ліквідації податкових пільг при імпорті лікарської продукції, і для такого рішення у держави існують вагомі передумови.
У 2010 році голова Рахункової палати В. Симоненко оприлюднив результати перевірки фармацевтичної галузі за 2007-2009 роки. При обороті в 121 млрд грн галузь заплатила всього 1,5 млрд податків. При цьому пільги для виробників і постачальників фармакологічної продукції за три роки склали суму близько 20 млрд грн, що в кілька разів перевищує обсяг лікарських засобів для державної охорони здоров'я за вказаний період.
Надання пільг ніяк не диференціюється: ПДВ знятий не лише з життєво важливих препаратів масового попиту, але і з засобів для схуднення, стимулювання чоловічої потенції, всіляких лікарських сиропів та настоянок з вельми сумнівними лікувальними властивостями. Однак у 2010-му Кабмін не зважився проаналізувати стан справ у фармгалузі і прийняти будь-яке рішення на основі даних Рахункової палати.
У грудні 2011 року Державна митна служба ініціювала виключення зі списку лікарських препаратів МОЗ та одержувачів біологічно активних добавок. БАДи в 2010-му були продані аптеками на суму 677 млн ​​грн за 36 млн упаковок. Тепер за ці речовини держава, принаймні, збирається отримувати податки. До слова, виключення зі списку одержувачів пільг не призвело до падіння попиту на БАД у населення: продажі БАДів у першому кварталі 2011-го зросли на 11,5%. Передчуваючи зростаючі податкові надходження, Держмитниця висунула проект скасування ПДВ для всіх імпортерів лікарських засобів, який надійшов у розпорядження ZN.UA. За результатами перевірки митниця встановила одну зі схем ухилення від сплати податків, що широко застосовується фармакологічними компаніями, - завищення митної вартості імпортованих ліків.
Оскільки в Україну імпорт ліків здійснюється без сплати ПДВ, а розмір торговельної націнки регламентований і не може перевищувати 10%, імпортери перепродають товар через мережу підконтрольних офшорних компаній, і підвищують його ціну за рахунок включення посередників. За результатами 2009-2010 років митна вартість ліків, звільнених від ПДВ, перевищує фактурну на 1,5 млрд грн. Але це далеко не повний перелік збитків держави. Після ввезення ці ліки нерідко закуповуються самою державою за дутим цінами, занижується розмір податку на прибуток, легально виводиться за кордон валютна виручка, незаконно підвищуються роздрібні ціни. Організаторами схеми в 2009-2010 роках було 21 підприємство - провідні структури фармацевтичної галузі.
Відзначимо, що можливе скасування ПДВ на імпортні ліки буде, без сумніву, компенсоване роздрібними цінами і ляже на плечі споживачів. Цей захід підстьобне і без того чималу цінову інфляцію в даній сфері.
Зіткнувшись з проблемами в роботі з українськими фіскальними органами концерн «Байєр», за даними ZN.UA, підвищив вартість своїх ліків, що поставляються на український ринок, в 2,5 рази. Очевидно, що уряд не буде як-небудь компенсувати малозабезпеченим громадянам зростання цін на ліки, тому в соціальному плані скасування ПДВ призведе для інтересів суспільства до дуже сумних наслідків. Водночас варто зазначити, що ця пільга, як і всі інші податкові пільги, що існують в Україні, виконує в першу чергу роль лазівки для відходу від податків і великої корупційної схеми. Тому ліквідація цієї схеми стане для держави логічним кроком, який можна було б назвати безумовно позитивним, якби не було зростання роздрібних цін.
Втім, стримують Кабмін від скасування ПДВ на ліки аж ніяк не докори сумління перед пенсіонерами і незаможними, а потужне лобі вітчизняних імпортерів, для яких пільга по ПДВ - супервигідна схема.
Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Бутусова «Фармакологія: кримінальний бізнес № 1».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі