Українські депутати інтегруються до Євросоюзу персонально

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Багатьох заможних громадян України можна вважати такими, що вже інтегрувалися до Євросоюзу – таку думку в ефірі «Радіо Свобода» висловив Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру Разумкова.

«У нас є різне ставлення до Європи різних категорій громадян. Наприклад, дехто вже є членом ЄС персонально. Це сотні, тисячі наших співгромадян, які мають власність закордонну. Принаймні, з того, що я знаю, я можу назвати десь 20 людей в парламенті, які мають свою власність за кордоном. Це не значить, що вони громадяни цих країн… Вони навчають своїх дітей. В основному зараз це Британія, Швейцарія. Тобто я думаю, що вони вже інтегрувалися реально», – зауважив В.Чалий.

«Останні кілька років більшість населення, відповідно до досліджень, підтримує вступ до ЄС, – наголошує він. – От якби наступної неділі референдум відбувся, де-факто Україна могла би мати підтримку і політичну, і населення до вступу».

«Ми близькі до Польщі, Словаччини, Угорщини. Там, коли був процес вступу до ЄС, – це була дорога з двостороннім рухом. Там була допомога більше фінансова з боку ЄС. Без такої підтримки додаткової дуже складно нам буде реалізувати цю мету. Це перше. Друге – якщо ти вже пішов, а в нашому випадку ми підемо також на зустрічні компроміси, тоді треба мати свій голос. А в ЄС, на відміну від інших структур, євразійських, скажімо, кожний голос цінний. Правило консенсусу – це ключове питання», – сказав В.Чалий.

При цьому він зазначив: «Деякі країни-нові члени ЄС вже показали, як може звучати цей голос, зокрема Польща. Це просто грандіозний ривок! Тобто країна дійсно зробила просто ривок за останніх 10 років. І це в тому числі за їхнього членства в НАТО, в ЄС».

У той же час В.Чалий впевнений, що Україна зараз має небагато шансів інтегруватися до ЄС.

«Україна, скажу відверто, ми поки що говоримо дуже так гіпотетично про членство», - констатував він.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі