«Кіотські» гроші пустять на автомобілі для МВС

Поділитися
У МВС оголосили про досягнення попередньої домовленості з японською урядовою організацією NEDO про реалізацію проекту із заміни автопарку відомства за рахунок коштів, отриманих від продажу Японії частини держквоти на викиди парникових газів. За словами заступника голови МВС Дмитра Ворони, у рамках схеми «зелених» інвестицій буде замінено 2 000 патрульних машин марок ВАЗ та УАЗ на нові автомобілі Toyota Prius з бензиново-електричним двигуном Hybrid Synergy Drive.

Парк легкових автомобілів МВС становить 12,7 тисячі машин, з яких 30% мають потребу у «негайній заміні». «Це автомобілі, введені в експлуатацію 20 років тому з витратою палива 12-17 літрів на 100 кілометрів. Щороку кожен такий автомобіль викидає в атмосферу 27,5 тонни діоксиду вуглецю», - зазначають у МВС.

У відомстві підрахували, що заміна старих машин скоротить щорічне споживання бензину на 16 тисяч тонн, а витрати на придбання палива знизяться на 162,7 тисячі гривень. «Автомобілі-гібриди, окрім бензинового бака, мають вбудований енергогенератор, який заряджається у процесі їзди, після чого двигун перестає споживати бензин і переходить на електроенергію. Заміна 2 тисяч машин дозволить скоротити емісію парникових газів на 54,5 тисячі тонн на рік», - сказало джерело у МВС, пише
«Коммерсант-Украина».

Сума «кіотських» коштів, яку планується витратити на закупівлю нових автомобілів, не розголошується. Ціна моделі Toyota Prius залежно від комплектації варіюється у межах 24,7-30,3 тисячі євро. "Вартість проекту прораховується. За попередніми даними, вона складе не менше 4-5 мільйонів євро", - повідомило джерело. У NEDO підтримають проект за умови утилізації застарілих автомобілів.

Експерти відзначають, що угода про заміну застарілого автопарку не суперечить Кіотському протоколу. «Де-юре порушень немає. Проте існують більш енергоефективні проекти. Окрім того, перш ніж повідомляти про купівлю автомобілів у конкретній компанії, потрібно дотриматися тендерної процедури», - вважає незалежний експерт Тарас Бебешко.

Нагадаємо, у
2009 році Україна уклала кілька угод з державними органами та корпораціями Японії та Іспанії щодо продажу квот на викиди парникових газів на загальну суму 319,9 мільйона євро. Генпрокуратура 20 грудня минулого року пред'явила екс-прем'єру Тимошенко звинувачення в тому, що вона на посаді глави уряду, «діючи умисно, з особистих інтересів», прийняла рішення «про використання частини коштів, що надійшли від продажу квот на викиди парникових газів і мали цільове призначення, на покриття видатків держбюджету України, перш за все зобов'язань із виплати пенсій».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі