Банкір: Аби своп-ринок запрацював, йому необхідна підтримка НБУ

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Щоб банки активно використовували своп-операції, Нацбанк має брати безпосередню участь в цьому ринку.

Таку заяву зробив голова правління «Правекс-банку» Сергій Наумов на засіданні Фінансового прес-клубу «Валютне регулювання: загрози реальні та уявні», яке 25 травня поточного року провела «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

В першу чергу банкір наголосив на важливості появи інструменту свопів, оскільки такі операції дозволять банкам не просто мати додаткову гривневу ліквідність, але й зроблять гривню більш довгостроковою. Крім того, завдяки свопам банківські установи зможуть перекривати розриви у пасивах та активах.

«Ті зміни та новації, які відбулися з початку року – результат величезної роботи, за яку треба подякувати регулятору. Однак на своп-ринку все-таки необхідна більш активна участь НБУ, адже не у всіх банків є достатньо лімітів один-на одного - і це дійсно проблема. Тому своп-ринок може і не запрацювати дуже швидко, отже Національний банк повинен приймати участь більш активно, щоб показати приклад для інших банків, банкам приклад, як це працює, провести, так би мовити, лікбез», – підкреслив С.Наумов.

Говорячи про можливу участь НБУ в своп-ринку, директор Генерального департаменту кредитно-грошової політики Національного банку Олена Щербакова наголосила, що регулятор очікує активного проведення своп-операцій, передусім, між банками. Нацбанк же братиме в них участь за необхідності. «Ми будемо прагнути до того, щоб бенч-марк – індикатор вартості свопів - був сформований безпосередньо банками», – зауважила О.Щербакова.

Нагадаємо, що Нацбанк постановою №111 з 30 травня дозволив банкам проводити між собою своп-операції, продавати і купувати валюту на міжбанку протягом одного дня без обмежень і зменшив бюрократичні процедури.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі