"Газпром" не мінятиме формулу ціни на газ для України

Поділитися
ВАТ "Газпром" як і раніше не має наміру змінювати формулу ціноутворення на газ для України і прив'язувати її до інших видів енергоносіїв. Про це повідомив журналістам у Сочі голова правління компанії Олексій Міллер.

«Це (діюча формула ціни) - абсолютно ринковий підхід, і винаходити щось для кого-небудь, якісь інші формули, прив'язані до інших енергоносіїв, не будемо», - підкреслив О.Міллер.

Він також повідомив, що у період з початку року і дотепер у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року експорт газу в українському напрямку зріс на 22%. «Це безпосереднім чином позначається на доходах України», - сказав О.Міллер.

Голова «Газпрому» підкреслив при цьому, що "є діючий контракт, є формула ціни, яка є абсолютно ринковою". Він запевнив, що робота «Газпрому» з українськими колегами буде будуватися надалі саме на цій формулі і чинному контракті.

О.Міллер повідомив також, що ціна на газ за довгостроковими європейськими контрактами у IV кварталі 2011 року складе 500 дол за тисячу кубометрів.

Київ неодноразово заявляв про необхідність переглянути газові контракти, укладені між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» у січні 2009 року. Зокрема, українська сторона пропонує використовувати у формулі ціноутворення в якості базової ціну не газойлю, а вугілля.

Україна у I кварталі 2011 року купувала російський газ за ціною 263 дол за тисячу кубометрів з урахуванням знижки у 100 дол. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що справедлива ціна газу для країни становить близько 200 дол за тисячу кубометрів.

Ціна російського газу для України у II кварталі склала 295,6 дол за тисячу кубометрів. На думку прем'єр-міністра Миколи Азарова, справедлива ціна на газ має становити близько 200 дол.

Раніше повідомлялося, що ціна імпортного природного газу для України у третьому кварталі 2011 року прогнозується на рівні 350 дол за тис. куб. м, а в четвертому кварталі вона може перевищити 400 дол за тис. кубометрів.

Нагадаємо, 24 травня у Києві пройшли переговори міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка і голови «Газпрому» Олексія Міллера. 26 травня, офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов повідомив, що результатів на переговорах щодо зміни умов контракту на постачання російського газу до України поки що не досягнуто.




Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі