СБУ провела серію арештів у Київській митниці. Начальник митниці пішов у відставку

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
СБУ відкрила оперативно-розшукові справи на більшість керівників Київської регіональної митниці - однієї з найбільших митниць країни, діяльність якої знаходиться під особистим контролем голови Державної митної служби.

За даними джерел DT.UA, приводом для цього стала кримінальна справа проти начальника відділу митного оформлення Київської регіональної митниці Володимира Зоріна, заарештованого 28 квітня.

Начальник відділу - високопоставлена ​​фігура, номенклатура голови Держмитниці, і його затримання - безсумнівний удар по керівництву відомства. В. Зорін широко відомий у митних колах, - його мати очолює велику брокерську фірму, володіє великими митними складами й підтримує з Калєтніком тривалі ділові стосунки . Адвокатами Зоріна стали Володимир Гузир, який лише два місяці тому був першим заступником начальника головного управління нагляду за організацією оперативно-розшукової діяльності і дізнання Генеральної прокуратури, та Юрій Сухов, відомий також як адвокат екс-голови Держмитниці Анатолія Макаренка.

Джерело DT.UA, близьке до сім’ї заарештованого начальника посту, розповідає: «Ми вважаємо цю справу явною провокацією. Володимир був призначений на посаду 1 квітня. А вже 4 квітня проти нього порушено оперативно-розшукову справу, ще через кілька днів відкрили кримінальну справу, але про її порушення Володимира не сповістили. СБУ встановила відеонагляд, по суті, його провокували на хабар. На відео у справі до нього заходить брокер - такий собі Заднєпряний, вони розмовляють, потім брокер виходить і в шафу біля дверей кладе щось. Відразу заходять співробітники СБУ і вилучають п’ять тисяч гривень. Сам Зорін у руки нічого не брав. Там є ще кілька епізодів, але суми просто сміховинні для хабара, - нібито Володимиру давали по 100 і по 200 гривень!.. У кожному разі, на момент затримання в Україні не діяв закон про боротьбу з корупцією. На підставі чого здійснювалися дії проти Зоріна?»

Джерела, близькі до спецслужби, зазначають: «Зорін перебував під спостереженням понад три місяці. За цей період задокументовано 64 епізоди протиправних дій, пов’язаних із передачею різних сум. Гроші справді невеликі, але яке це має значення? Наразі триває активна робота СБУ з підприємцями. Не виключено, що показання на Зоріна дадуть ще три особи. Перед адвокатами та сім’єю екс-начальника митного посту стоїть непросте завдання».

Через три тижні після затримання В. Зоріна відбулася відставка начальника Київської регіональної митниці Геннадія Романенка. Романенко - особистий друг і кум Ігоря Калєт ніка. Безперечно, його відставка - зовсім не опала, а бажання вивести довірену особу з-під удару. Непевний час війни з СБУ Романенко, оддалік «прослушки» та «жучків», проведе на посаді помічника голови Держмитниці.

Відзначимо, що про відставку голови Київської митниці, яка оформляє 35% всього імпорту в Україні, за кілька тижнів навіть мимохідь не згадало жодне ділове видання, жодне агентство, навіть такі, що спеціалізуються на висвітленні діяльності митних органів. Інформації про цю відставку немає і на сайті Держмитниці. В Інтернеті, окрім декількох записів на одному невеликому форумі, немає жодного рядка.Точно так само немає ніякої інформації про справу В. Зоріна та інших співробітників митниці, заарештованих за останні місяці.

Ще одна характерна деталь: сума хабарів, які інкримінуються заарештованим митникам у Києві. У жодному випадку сума не перевищує 3 000 доларів. Смішно. Неофіційна такса на «розмитнення», як діляться пошепки підприємці, може становити приблизно 20000 у.о. із контейнера. Через Одеську митницю проходять від 50 до 200 контейнерів на добу. І хоча не весь імпорт оподатковується неофіційними поборами, неважко уявити обсяги тіньових грошей у цій сфері.

Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Юрія Бутусова «Залишиться тільки один. Хорошковський пішов війною на Калєтніка?».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі