НБУ: Заборона валютного кредитування населення буде тимчасовою

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Заборону на видачу споживчих кредитів фізособам (як це передбачено в законопроекті №7351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання правових відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг») буде введено лише на деякий час.

Про це заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков під час засідання Фінансового прес-клубу «Закон про права кредиторів та позичальників: чи забезпечить він захист інтересів споживачів фінансових послуг?», яке провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Представник Нацбанку зауважив, що регулятор активно працює над запуском інструментів хеджування валютних ризиків на ринку.

«Заборона валютного кредитування не вирішить взагалі всі проблеми. У першу чергу треба зробити все можливе, щоб гривневі кредити були найбільш привабливими. Це комплексна задача, яка передбачає в тому числі залучення гривневих інвестицій внутрішнього інвестора», - зауважив В. Новіков.

Заборону валютного кредитування населення заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Анатолій Максюта назвав хоч і неоднозначним, але правильним кроком. «Це ускладнює можливість надання кредитів, позначається на бажанні банків кредитувати, особливо тих, хто може отримувати валютні кошти від своїх іноземних власників… Питання не має однозначної відповіді. Ми в цьому випадку довіряємо регулятору», - зазначив представник Мінекономрозвитку.

За словами ж голови правління ОТП-Банку Дмитра Зінкова, заборона видачі споживчих кредитів фізосібам в іноземній валюті не сприятиме швидкому відновленню кредитування населення в докризових масштабах. Відповідно активізація цього ринку залежатиме від темпів створення доступного фінансування в гривні. «Поки ми не допрацюємо розроблені механізми, сподіватися на швидке повернення споживчого кредитування і його швидке збільшення не доводиться. Ефект можна буде побачити мінімум через рік», - спрогнозував банкір.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі